Nyheter AVGIFT

Medlemsavgiften höjs för många

Från 1 februari införs nya avgifter i Hotell- och restaurangfacket. För vissa innebär det sänkt månadsavgift. För många medlemmar höjs den dock.

Publicerad 13 januari 2020
Medlemsavgiften höjs för många
Från 1 februari införs ett nytt avgiftssystem i HRF. För många innebär det en högre kostnad för medlemskapet. Foto: Colourbox

Det var på HRF:s kongress 2018 som medlemmarna slog fast att förbundets avgifter ska vara solidariska. Dessutom skulle förbundet införa en inkomstförsäkring, om det var ekonomiskt möjligt.

– Förbundsstyrelsens tolkning har varit att vi måste se över hela avgiftssystemet. Vi ser ett ökat behov av trygghet hos medlemmarna. Om vi betalar solidariskt utifrån betalningsförmåga kan fler vara med i facket, säger Pim van Dorpel, HRF:s vice ordförande.

Att behovet av trygghet har ökat bland medlemmarna innebär också ökade kostnader.

Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

– Vi har en tuffare arbetsmarknad. Det i sin tur leder till tuffare ärenden och det driver kostnader som vi måste täcka, säger Pim van Dorpel.

De nya avgifterna spänner från 199 till 590 kronor per månad. För vissa innebär det en sänkning med 95 kronor i månaden. För dem som tjänar mest höjs avgiften med 181 kronor i månaden. Pim van Dorpel menar att man med avgiftsförändringarna ligger i paritet med andra fackförbund, och att ett vässat försäkringspaket ger valuta för pengarna.

– Inkomstförsäkringen är förstås kronan på verket. Men även den nya juristförsäkringen är ett bra komplement, där man kan få hjälp med till exempel  testamente och bouppteckning.

Här kan du se din nya medlemsavgift.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här