Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Medlemmar fick över 3 miljoner genom Rättsskyddet

32 medlemmar i HRF fick ut nästan 3,2 miljoner kronor i olika skadestånd, lönekrav och livräntor under 2003. Fallen drevs av fackets egen juridiska byrå ?LO-TCO Rättsskydd.

Publicerad 26 januari 2004

Lönetvisterna utgjorde en stor del av LO-TCO Rättsskydds ärenden förra året och för HRF:s del handlar det mycket om att driva konkursärenden. Men framför allt ökar antalet LAS-tvister – alltså brott mot lagens bestämmelser om uppsägningar och avskedanden.

– Vi har stämt ett antal arbetsgivare som helt struntar i turordningen utan bara säger upp folk. Det har blivit tuffare tider och mindre pengar i företagen att träffa uppgörelser för. Då blir det fler tvister och vi har svårare att nå frivilliga överenskommelser. Det är mycket lättare att träffa överenskommelse med ett rikt företag än med ett fattigt, säger Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd. Han fortsätter:
– Arbetsgivarna kör helt själva och struntar i att komma överens med facket. De försöker inte ens följa turordningen utan plockar helt enkelt ut ett antal personer som de vill bli av med, punkt slut.

Vad beror det på?
– Antingen att de inte har kunskapen hur reglerna ska tillämpas, eller så tar de chansen när de ändå ska skära ned. De vill trimma organisationen och alla som blir kvar ska kunna precis allting på jobbet. Då försöker arbetsgivarna också hävda att de som jobbat i trettio år på arbetsplatsen inte kan sitt jobb, berättar Dan Holke.
Tillsammans anlitade fackförbunden Rättsskyddet i 1 567 ärenden som gav 170 miljoner kronor.

Fakta: Allt fler ärenden och mer i ersättning för HRF
* 2001: 21 ärenden, 27 000 kronor per medlem
* 2002: 24 ärenden, 38 900 kronor per medlem
* 2003: 32 ärenden, 99 125 kronor per medlem

Så funkar fackets advokatbyrå: Läs mer här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här