Allt fler i restaurangbranschen jobbar med bidrag. Men få av dem omfattas av kollektivavtal. Det visar en studie från Lunds universitet.

Forskarna Olle Frödin och Anders Kjellberg har tagit reda på hur situationen ser ut för personer med bidragsanställningar inom handels-, restaurang- och städbranscherna. Bland annat har de skapat en bild av vilka som omfattas av bidrag, vilka kategorier av arbetsgivare som använder det och hur stor andel som omfattas av kollektivavtal.
Inom hotell- och restaurangbranschen ökade antalet beslut om nystartsjobb med cirka 160 procent mellan 2015 och 2016. Särskilt anställningsstöd och instegsjobb minskade något, men det ligger ändå dubbelt så högt som genomsnittet. Totalt ökade bidragsanställningarna i branschen med 45 procent. På tio år har antalet beslut om anställningsbidrag fyrfaldigats i hotell- och restaurangbranschen.

– Det finns många så kallade enkla jobb i branschen, vilket skulle kunna vara en förklaring till att det är så vanligt med anställningsbidrag, säger Anders Kjellberg, professor i sociologi.
Undersökningen visar att många som är anställda med någon form av bidrag saknar kollektivavtal på arbetsplatsen. Inom restaurang var det bara 35 procent som hade avtal.
– Det är samtidigt få som är med i facket, vilket betyder att fackens kontrollmöjligheter i de här företagen är ganska små, säger Anders Kjellberg.
En slutsats som forskarna drar är att många mindre företag i restaurangbranschen använder bidrag för att sänka lönekostnaderna.
– Man hamnar i en del av svensk arbetsmarknad som står utanför den svenska modellen. Många riskerar att bli utnyttjade med för låga löner, säger Anders Kjellberg.
Fotnot: Undersökningen, som fortfarande är preliminär, gjordes genom att granska nationell statistik och alla nya beslut om anställningsbidrag i Helsingborgs kommun år 2016.
En bidragsanställning är ett så kallat låtsasjobb som ett företag skapar åt den som blir beviljad bidraget och det är faktiskt minst lika vanligt att större hotel och restaurang kedjor som till ex Scandic ägnar sig åt att ta emot folk som är beviljade lönebidrag!
Bidragsanställningar kan pågå hur länge som helst men dom behöver bara förnyas i form av nya beslut oftast med olika namn och oftast så lönediskrimineras dom som är anställda under den anställningsformen då företagen håller dom på den lägsta möjliga nivån så att arbetsgivaren slipper betala för löneökningar själv.
När det kommer till kontroll om företagen verkligen uppfyller kraven så är den lika med noll då varken facket eller Arbetsförmedlingen verkligen inte bryr sig om att kontrollera så att arbetsgivaren sköter sig ifall den personen som anställs verkligen får anpassade arbetsuppgifter eller ett visst stöd i form av anpassning på arbetsplatsen som bidraget grundar sig på.
Det är också mycket ovanligt att en arbetsgivare fått betala tillbaka bidraget om det skulle visa sig att företaget inte uppfyllde villkoren och faktiskt inte har rätt till det!
Så är man anställd med lönebidrag så utnyttjas man inte bara utan du tvingas också acceptera mycket lägre lön än dina arbetskamrater trots att du tvingas utföra samma arbetsuppgifter!
Det är inte alls ovanligt att företaget låtsas att dom inte har koll på vilka arbetsuppgifter som ingår i anställningen oftast så får en med bidrag utföra precis samma uppgifter som alla andra anställda ändå då det är chefen som leder och fördelar arbetet!
När bidraget upphör så försvinner också anställningen så den som har en bidragsanställning omfattas inte av LAS och har inte någon riktig anställningstrygghet!
Om en bidragsanställning verkligen ska fungera så måste man också sätta tydliga krav där man tar ifrån företaget möjligheten att leda och fördela arbetet arnars riskerar bara ytterligare personer att bli utnyttjade av oseriösa arbetsgivare!