Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Många arbetslösa får höjd a-kassa

Från och med i dag höjs både taket och golvet i a-kassan. Många medlemmar i Hotell- och restauranganställdas a-kassa berörs.

Publicerad 7 september 2015

Det var i våras som regeringen beslutade att höja ersättningsnivåerna i a-kassan för första gången på 13 år. Höjningen innebär att de som hittills har haft den högsta dagpenningen, det vill säga 680 kronor, nu kan få upp till 910 kronor per dag. Även den lägsta nivån höjs, från 320 till 365 kronor per dag.

Många av de ungefär 4500 som just nu får ersättning från Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK, berörs av höjningen. Omkring 25 procent av dem har tidigare slagit i taket och kommer nu att få mer än 680 kronor. Dessutom berörs cirka 10 procent som hittills har fått den lägsta ersättningen på 320 kronor per dag.

– Vi ser det här som jättepositivt. Trots att många av våra medlemmar inte ligger på de högsta nivåerna så är det många som berörs. Allt som görs för att stärka de arbetslösa så att de kan fokusera på att söka jobb, istället för att oroa sig för sin ekonomi är bra, säger Karin Pettersson, chef för HRAK.

HRAK och höjd a-kassa

Hotell- och restauranganställdas a-kassa har drygt 63 000 medlemmar. Hur många av dem som berörs av höjningen går inte att säga, eftersom kassan bara för statistik över inkomsterna hos de som blir arbetslösa.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här