Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

LO valsatsar på jobb och välfärd

Full sysselsättning, tryggare arbetsliv och en utvecklad välfärd. Det är huvuddragen i LO:s valplattform, den första någonsin, som presenteras i dag på organisationens valkonferens.

Publicerad 6 februari 2014

I dag sparkar LO i gång sin valrörelse med en stor träff på Clarion Sign i Stockholm. Sammanlagt deltar runt 500 förtroendevalda LO-medlemmar, varav ett 30-tal från Hotell- och restaurangfacket. Det stora dragplåstret är LO:s första egna valplattform, en rad frågor som organisationen ska prioritera under de kommande åren, och då framför allt under riksdagsvalet i höst och valet till Europaparlamentet i vår.
– Det är en politisk plattform, med de frågor som är viktiga för LO-medlemmarna, det som man pratar om vid fikaborden, sade LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin.  

I fokus ligger sysselsättning, arbetsliv och välfärd. På LO:s kravlista står bland annat en nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet, rätt till heltid och en förändring av Lagen om anställningsskydd för att minska missbruket av visstidsanställningar. LO vill även höja taket och ersättningen i a-kassan samt införa en ungdomsgaranti som ger arbetslösa ungdomar hjälp till sysselsättning inom 90 dagar. Målet är att ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020, sade Tobias Baudin.
– Det ska handla om jobben. Vi vet att människors vilja till arbete är nationens främsta tillgång.

Fler av LO:s krav

  • Svenska kollektivavtal ska gälla för alla som arbetar i Sverige, oavsett var de anställda kommer ifrån.
  • Stoppa vinstdriften i välfärden. Vinstutdelningarna ska begränsas kraftigt.
  • Höjt tak i sjukförsäkringen. Utförsäkringsstopp införs.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.