Nyheter Arbetsmiljö
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

LO: ”Tyngden i straffet försvinner”

De nya reglerna för arbetsmiljöbrott gör det enklare komma åt arbetsgivare som begår mindre förseelser. Men samtidigt försvinner den riktiga tyngden i påföljderna när överträdelserna avkriminaliseras, tycker LO.

Publicerad 13 september 2013

– Vi tycker att sanktionsavgifter är bra i de fall där arbetsgivare har begått mindre förseelser. Det blir enklare och snabbare att dela ut avgifter och det är bra, säger Sten Gellerstedt som är utredare på LO:s enhet för arbetsmiljö.
Han har suttit med i utredningen som ligger till grund för de nya reglerna för vad som händer när man inte följer arbetsmiljölagen. Allt i den nya ordningen tycker Sten Gellerstedt dock inte är bra. Det gäller framför allt att de allvarligare arbetsmiljöförseelserna nu avkriminaliseras. Fem allvarliga överträdelser kommer även i fortsättningen vara straffbelagda, bland annat brott mot minderårigas arbetsmiljö.
– Vi anser att det finns fler förseelser som fortfarande borde vara straffbelagda. Visserligen är det inte alltid dyrare med ett bötesstraff än en sanktionsavgift, men det handlar om att markera tyngden i brottet genom ett straff. Det är skammen som är viktig.

I dag finns det 122 straffbelagda regler i Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Ungefär 40 av dem kommer nu i stället att beläggas med sanktionsavgift. Vad som händer med övriga är ovisst.
– Det finns risk för att oseriösa arbetsgivare inte följer bestämmelser som tidigare var straffbelagda, men som inte ingår i de som ger sanktionsavgift. De kan lugnt vänta tills det kommer en inspektör från Arbetsmiljöverket. Då kan de rätta till problemet och slippa både sanktionsavgift och vite, säger Sten Gellerstedt.

LO är en av remissinstanserna för Arbetsmiljöverkets modell för sanktionsavgifter. De nya reglerna börjar gälla den 1 juli 2014.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här