Nyheter Arbetsmiljö
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Dyrare att strunta i arbetsmiljön

Att bryta mot arbetsmiljölagen ska bli dyrare. Från den 1 juli 2014 kan den som begår arbetsmiljöbrott få betala upp till en miljon kronor. Samtidigt avkriminaliseras en del arbetsmiljöbrott.

Publicerad 12 september 2013
Dyrare att strunta
i arbetsmiljön
Om någon skadas på jobbet är det fortfarande straff som gäller. Foto: Bgton/Colourbox

I dag ska arbetsgivare som bryter mot arbetsmiljölagen anmälas och åtalas i domstol. Men bara en fjärdedel av anmälningarna om arbetsmiljöbrott leder till fällande dom. Ett ineffektivt och kostsamt system, menar regeringen som i fjol föreslog att reglerna skulle ändras.

De nya reglerna, som riksdagen klubbade igenom i somras, innebär att vissa arbetsmiljöbrott avkriminaliseras, och att sanktionsavgifter införs i stället för straff. Tanken är att lättare och snabbare kunna straffa arbetsgivare som bryter mot arbetsmiljöreglerna. Det gäller även om brottet har varit oavsiktligt.
– Det nya systemet innebär inga större förändringar för de arbetsgivare som bedriver ett bra arbetsmiljöarbete. För de som bryter mot reglerna, kan det däremot bli mer kännbart i framtiden, säger Mikael Sjöberg som är generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

Samtidigt höjs maxavgiften för arbetsmiljöbrott från dagens 100 000 till en miljon kronor. Arbetsmiljöverket har nu på uppdrag av riksdagen, tagit fram en skala på fyra nivåer som överträdelser ska klassas efter. Nivå fyra är den allvarligaste. Hit räknas bland annat regelbrott som inneburit fara för någons liv.
– Min förhoppning är givetvis att arbetsgivarna bedriver ett bra förebyggande arbetsmiljöarbete ute på sina arbetsplatser i enlighet med vad reglerna kräver, så att människor inte skadas eller blir sjuka på sina jobb. Då behöver vi aldrig ta ut några sanktionsavgifter, kommenterar Mikael Sjöberg.
 
I en del fall, till exempel när det gäller minderårigas arbetsmiljö och när någon har skadats på jobbet, är det dock fortfarande straff som gäller.

Arbetsmiljöverkets modell är nu ute på remiss. Svaren ska vara inne senast den 9 december. De nya reglerna börjar gälla den 1 juli 2014.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här