Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

LO: Kvinnodominerade branscher ska gynnas i avtalsrörelsen

LO ska jobba för jämställda löner. Det beslutade representanter för LO:s 15 medlemsförbund idag. Satsningen innebär att HRF kan kräva högre löner åt sina medlemmar i avtalsrörelsen.

Publicerad 27 oktober 2006

Skillnaden mellan män och kvinnors löner är stora även inom LO-förbundens yrken. Det vill organisationen nu ändra på. Genom att kräva en jämställdhetspott som ger kvinnodominerade fackförbund större löneökning än de mansdominerade ska löneskillnaderna minskas.
– Det handlar inte om att kompensera utan om att börja rätta till felaktiga löner, säger Erland Olausson som är LO:s avtalsekreterare.

Jämställdhetspotten ska delas upp utöver de generella löneökningar som fackförbunden kommer att kräva för sina medlemmar i avtalsrörelsen nästa år. Pengarna fördelas sedan mellan de olika avtalsområdena i proportion till hur stor del av medlemmarna som är kvinnor med en lön under 20 000 kronor i månaden.

I Hotell- och restaurangfacket är det här en stor del av medlemmarna. Andra förbund, som till exempel industriförbundet IF Metall, kommer att få relativt lite av pengarna.
– Vi är väldigt glada att vi har tagit det är beslutet. Jämlika löner gynnar alla och vi har inget emot att kvinnodominerade förbund får lite mer i löneökning, säger IF Metalls ordförande Stefan Lövgren.

LO:s styrelse ska nu diskutera hur mycket pengar jämställdhetspotten ska innehålla. Den 6 november ska siffersättningen vara klar.

Fler artiklar om avtalsrörelsen här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.