Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hotell- och restauranganställda vinnare på LO:s avtalskrav

LO ska jobba för jämställda löner och en höjning av lägstalönerna i avtalsrörelsen 2007. Det beslutade LO-styrelsen idag.

Publicerad 6 november 2006

Lönerna ska höjas med minst 825 kronor per månad för en heltidsanställd. Dessutom ska lägstalönerna höjas med minst 910 kronor. Detta görs för att minska risken för lönekonkurrens och för att säkerställa en mer rättvis fördelning.

Utöver detta vill LO-styrelsen minska löneskillnaderna mellan kvinno- och mansdominerade yrken. Det ska ske genom en jämställdhetspott på minst 200 kronor per heltidsanställd, månad och år. Avtalsområden med en stor andel kvinnor som tjänar mindre än 20 000 kronor, får mer pengar än avtalsområden med en stor andel män med högre löner. HRF:s medlemmar är en grupp som vinner på detta förslag.
-Det känns väldigt positivt och det är ett framsteg att man nu tar dessa frågor på allvar, säger Mats Hansson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket.

Han tycker också att det är en framgång att flera frågor som Hotell- och restaurangfacket kämpat för nu finns med i LO-styrelsens krav inför avtalsrörelsen.
-Förändringarna som är föreslagna gör att vi motverkar lönetappet som vi har haft sedan 1995. Hotell- och restaurangfacket har en väldigt låg löneglidning och en stor del av våra medlemmar ligger på minimilön.

IF Metall har dock ställt sig vid sidan av den gemensamma LO-linjen och reserverade sig mot beslutet.
Metalls avtalssekreterare Anders Tideman säger till Expressen att de inte kommer att ha någon särskild kvinnopott i sina krav.
-Vi har också låglönebranscher där medlemmarna har lägre genomsnittsförtjänster än Kommunal har. Men eftersom kvinnoandelen är större där får deras medlemmar ett högre påslag, säger Anders Tideman.

Fler artiklar om avtalsrörelsen här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här