Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

LO kräver aktivitetsgaranti för deltidsarbetslösa

Den som har ett fast deltidsjobb ska få arbetslöshetsersättning - om personen är med i aktivitetsgarantin när han eller hon inte jobbar. Det kräver nu LO.

Publicerad 23 maj 2003

I dag säger personer med fasta deltidstjänster upp sig för att få rätt att fortsätta stämpla. Den som har ett fast deltidsjobb får bara stämpla upp till heltid under en viss tid, 300 dagar. Sen tar ersättningen från a-kassan slut. Men om deltidsarbetet inte är fast, så får den deltidsarbetslöse fortsätta att stämpla.

Det här har lett till att många anställda sagt upp sina fasta deltidsjobb, men fortsatt hos samma arbetsgivare som tillfälligt anställda. (Se Hotellrevyn nr 4/03)
Orimligt, ansåg Hotell- och restaurangfacket, Handels och Fastighets. De skrev en motion till LO och krävde att rätten till ersättning från a-kassan inte ska bero på om man har ett fast eller ett tillfälligt deltidsjobb.

LO säger varken ja eller nej, utan besvarar kravet med ett eget förslag: Den som är arbetslös på deltid ska få samma hjälp från arbetsförmedlingen som den som är helt arbetslös. Det innebär bland annat rätt till plats i aktivitetsgarantin.
LO vill också att det ska finnas en bortre gräns för hur länge en arbetsgivare ska kunna erbjuda färre arbetstimmar än den anställde önskar.
Svaret antogs på LO:s representantskap på torsdagen.
– LO:s svar är ett steg i rätt riktning, även om det inte är fullt ut vad vi vill, säger Per Persson, tredje ordförande i HRF.
I helgen kommer frågan att diskuteras på Hotell- och restaurangfackets kongress i Lund.

Tidigare artiklar i ämnet
Fast anställda på deltid säger upp sig för att få a-kassa. Läs mer här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här