Nyheter omställning

LO begär förhandling med Svenskt Näringsliv

Som väntat beslutade LO:s senaste representantskap att begära förhandling med motparten om omställningsavtalet. Kommunals och IF Metalls redan träffade uppgörelse hänger på att topporganisationerna kommer överens.

Publicerad 28 maj 2021
LO begär förhandling med Svenskt Näringsliv
LO begär förhandlingar med Svenskt Näringsliv om omställningsavtalet. – Det är viktigt att se till att våra medlemmar inte får sämre villkor kring omställning, säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Hotellrevyn, Peter Jönsson

Det har varit många turer kring ett nytt huvudavtal om omställning och trygghet, de så kallade las-förhandlingarna.

I höstas sade LO slutgiltigt nej till det förslag som antogs av Svenskt Näringsliv och tjänstemännen i PTK. Några månader senare chockade LO-förbunden IF Metall och Kommunal alla genom att ansluta sig till uppgörelsen, trots LO:s nej.

Redan då stod det klart att delar av överenskommelsen inte skulle kunna bli verklighet, om inte LO satte sig vid förhandlingsbordet med Svenskt Näringsliv.

Det är nämligen de centrala parterna som äger omställningsavtalet TSL. Enskilda förbund kan inte ändra i upplägget.

Därför beslutade LO i går att man ska begära förhandlingar med Svenskt Näringsliv om omställningsavtalet.

Våra medlemmar måste få minst samma villkor som i dag när det gäller omställning. HRF:s avtalssekreterare Per Persson

– Jag tror inte vi kan sitta still i båten. Det Kommunal och IF Metall har förhandlat fram med arbetsgivarna är en otrolig förbättring jämfört med i dag, säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.

Det var under hot om lagstiftning som parterna intensifierade förhandlingarna om ett nytt huvudavtal.
Sedan det, utan LO:s medverkan, blev klart i december har regeringen börjat arbeta med förslag till omställning som ska gälla de anställda som inte omfattas av kollektivavtal.

– Det stora problemet är att det verkar som att företag som inte omfattas av kollektivavtal kommer att få bättre villkor än våra. Det kan inte HRF acceptera, och det tror jag inte att Svenskt Näringsliv tycker är bra heller. Våra medlemmar måste få minst samma villkor som i dag när det gäller omställning, säger Per Persson.

Det var en bra och öppen debatt med stuns.LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger att diskussionerna under representantskapet i går var givande.

– Det har varit en så infekterad fråga hos oss. Men det var en bra och öppen debatt med stuns. Vi höll en bra ton och det var inga påhopp. Vi vill hitta en lösning på det här praktiska bekymret som har uppstått sedan IF Metall och Kommunal anslöt sig till huvuduppgörelsen.

Redan i dag kommer man att skicka en förhandlingsframställan till Svenskt Näringsliv.
Och det borde gå att hitta en lösning smidigt, tror Torbjörn Johansson.

– Det är en ganska begränsad och teknisk fråga. Men förhandlingar är inte rationella. Det kan gå troll i allting.