Nyheter konflikt

Livs varslar om konflikt på bagerikonditori

Livsmedelsarbetarnas fackförbund har varslat om konflikt på konditori- och bagerikedjan Steinbrenner & Nyberg i Göteborg. HRF står bakom Livs.

Publicerad 18 november 2022

Steinbrenner & Nyberg driver ett tiotal arbetsställen i Göteborgstrakten. Samtliga har i dagsläget kollektivavtal med Hotell- och restaurangfacket, eftersom företaget är medlemmar i arbetsgivarorganisationen Visita.

Varslet gäller arbetsplatsen i Mölndal, där kedjans bageri ligger. Livs kräver att Steinbrenner & Nyberg tecknar kollektivavtal med dem för sina anställda bagare.

Peggy Nyholm. Foto: Sören Andersson

Peggy Nyholm, avtalssekreterare på HRF, säger att förbundet stöttar Livs.
– LO:s organisationsplan är glasklar. Det är Livs som organiserar bagare. Vi är helt överens med Livs.

Vanligtvis är konditorier som bakar sina egna bakverk medlemmar i Livsmedelsföretagen, säger Peggy Nyholm.
– Då finns det tillämpliga avtal med både oss, Handels och Livs.

Konflikten, i form av strejk och blockad, bryter ut klockan 08:00 den 29 november om parterna inte har kommit överens. Medlingsinstitutet är inkopplat.

Urban Nyberg, vd för Steinbrenner & Nyberg, skriver i ett mejl att det är självklart för dem att ha kollektivavtal, vilket de haft de senaste åtta åren via Visita.
– Nu har fackförbundet Livs framfört sådana synpunkter, vilket gör att vi som företag och fackförbundet har olika uppfattningar om huruvida det behövs ytterligare ett kollektivavtal eller inte. Det är i grunden detta saken gäller och det som nu ska redas ut.