Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Litet löneglapp i hotell- och restaurangbranschen

Förra året tjänade en genomsnittlig svensk man nästan 16 procent mer än sin kvinnliga kollega. Men inte i hotell- och restaurangbranschen. Här var lönerna betydligt mer jämställda.

Publicerad 4 september 2009

0012741562Hotellrevyn133191812.00false2118 pt18 pt00falsefalsefalse

Löneglappet mellan män och kvinnor är konstant, konstaterar Medlingsinstitutet i sin nya rapport. År 2008 tjänade en svensk man i genomsnitt runt 16 procent mer än en svensk kvinna. Med faktorer som ålder, yrkesval och utbildning i beräkningen blir den faktiska skillnaden dock mindre, cirka 7 procent.

Störst löneskillnader finns bland tjänstemännen, men även bland arbetarna skiljer det sig. Förra året var den genomsnittliga månadslönen för en manlig arbetare i den privata sektorn 23 600 kronor, medan en kvinnlig arbetare bara tjänade 21 000 kronor.

I branscher med hög andel kvinnliga anställda, som hotell- och restaurang, ser det dock annorlunda ut. Bland köks- och restaurangbiträden syns det i stort sett ingen skillnad alls mellan män och kvinnor. Likadant är det med hovmästare, servitriser, bartendrar och croupierer, medan den genomsnittliga månadslönen för kvinnliga receptionister och kockar faktiskt är något högre än männens.

Den största synbara löneskillnaden i branschen finns hos bagare och konditorer. En kvinnlig konditor tjänade i genomsnitt 1 100 kronor mindre än en manlig.

Jämnt hos kockarna – ojämnt hos konditorerna

Genomsnittlig månadslön för olika yrken 2008. 001745Hotellrevyn115512.00false2118 pt18 pt00falsefalsefalse

Män, kvinnor och kvinnornas lön i procent av männens:

  Män Kvinnor Procent
Croupierer 21800 21500 0,99%
Receptionister
med fler
 20100   20500 1,02%
Kockar och
kokerskor
20500 20700 1,01%
Hovmästare,
servitörer,
bartendrar
20400 20100 0,98%
Bagare och
konditorer
20900 19800 0,94%
Köks- och
restaurangbiträden
18400 18200 0,99%
Vaktmästare
med fler
21000  20600 0,98%

Fakta om statistiken:

Siffrorna kommer från SCB:s lönestrukturstatistik. Den genomsnittliga månadslönen i beräkningen är den fasta lönen inklusive alla fasta och rörliga tillägg, så som OB-tillägg. Lönerna avser en heltidstjänst. I yrkeskategorierna ingår anställda från olika avtalsområden.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter diskriminering

Hotell erkänner diskriminering

Ett hotell i Stockholmstrakten erkänner att man har diskriminerat två kvinnor med romsk bakgrund. Hotellet ska nu betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna i en förlikning.

Publicerad 21 januari 2021 Kommentera
Hotell erkänner diskriminering
Hotellet utanför Stockholm erkänner att det var diskriminering när två kvinnor avvisades eftersom de är romer. Foto: Mostphotos

Kvinnorna hade bokat rum på hotellet utanför Stockholm via en bokningssajt. Men när de kom vägrade receptionisten checka in dem. Anledningen: hotellet uppgav att de tidigare haft problem med gäster av romskt ursprung.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har drivit kvinnornas ärende.
– Att man som individ på det här sättet drabbas på grund av hur andra individer har agerat för att man uppfattas ha samma etniska tillhörighet är diskriminering, säger DO, Lars Arrhenius.

Hotellet har nu erkänt att man gjort sig skyldig till diskriminering. I en förlikning ska företaget betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

  • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
  • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
  • Hyressubventioner riktade till företag.
  • Riktat omställningsstöd.
  • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
  • Möjlighet till heltidspermittering.
  • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
  • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
  • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här