Nyheter UTBILDNING

Home run för Kristoffer när utbildningen är praktisk

Lär man sig jobbet bäst på plats i ett kök? Det tycker lärlingen Kristoffer Altenstedt som går en specialdesignad kockutbildning i Malmö.

Publicerad 20 november 2024
Home run för Kristoffer när utbildningen är praktisk
Kristoffer Altenstedt är lärling hos Arvid Hambreus, kökschef på Storasyster Mastio. Foto: Jenny Leyman

En komvuxutbildning som nästan helt sker ute på en arbetsplats.
Det är upplägget för den nya kocklärlingsutbildningen som skapats av skånska branschföretag, Visita och Malmö stad.

En av lärlingarna är Kristoffer Altenstedt, som får sin utbildning på Storasyster Mastio vid Möllan i Malmö.
– Det är fantastiskt! Jag som person har svårt för att lära mig i skolan. Jag har dyslexi och adhd och ville ha en utbildning som inte var teoretisk, säger Kristoffer.

Ungefär 70 procent av studietiden är ute på arbetsplatser, att jämföra med 30 procent på komvux reguljära kockutbildningar.

Kristoffer gillar variationen

Kristoffer är 23 år och har tidigare försökt läsa in kurser han missat, men det har varit svårt.
Nu har han gått sju månader som lärling.

Bra upplägg med lärlingsutbildning, tycker Kristoffer Altenstedt och Arvid Hambreus. Foto: Jenny Leyman

– När jag är på plats lär jag mig så mycket mer. Nu skulle jag kunna komma in en dag och jobba som kock, säger Kristoffer.

Jag älskar mat och vill prova nytt. Så det här är en home run för mig.

Kristoffer Altenstedt

Det passar honom att kockyrket är så varierat.
– Olika maträtter, smaker och tillagningsmetoder. Jag har svårt att göra samma sak hela tiden. Jag älskar mat och vill prova nytt. Så det här är en home run för mig.

Inte ens på måndagarna när han är i skolan är det enbart teori.
– Vi är mycket i kök på skolan också. 

De har en plan

Storasyster Mastio började som en gourmetpizzeria, men är nu öl- och vinbar och har även råbiff, ragu och pasta på menyn.
Men fisk tillagas inte i köket, så då får Kristoffer ta det momentet på skolan i stället.

Om inte handledaren Arvid Hambreus, kökschef och delägare på Mastio, hittar på något annat.
– Jag kanske tar kontakt med köksmästaren på Fiskehoddorna och ser om vi kan komma dit på studiebesök, säger Arvid.

Nästan hela Kristoffer Altenstedts utbildning sker i köket hos Arvid Hambreus. Foto: Jenny Leyman

Det är en grym kille, väldigt ivrig på att lära sig.

Arvid Hambreus

Han och skolan lade upp en plan för Kristoffers utbildning.
– Det viktiga var att han skulle bli stensäker på de små momenten först, som att behärska en prepp. Sedan att han skulle förstå vår restaurang. Så han fick gå med och kolla, innan han hoppade in i en mer stressig situation.

– Nu får han testa själv och det har gått jättebra. Det är en grym kille, väldigt ivrig på att lära sig.

Arvid har gått handledarutbildning

Upplägget med lärlingsutbildning på plats är en bra utveckling för restaurangvärlden, säger Arvid.

– När jag anställer en ny kock har vi alltid en upplärningsperiod på några veckor, men det är ofta för lite. Men Kristoffer som har varit hos mig ett halvår kan restaurangen ut och in.

Om lärlingsutbildningen

  • Utbildningen pågår 58 veckor, en dag i veckan är på skolan.
  • Visita har kvalitetssäkrat utbildningen, sitter med i utbildningens styrgrupp och har hjälpt till att ta fram arbetsplatserna.
  • Den 1 januari öppnar ansökningen till andra omgången, som börjar den 31 mars 2025.

Arvid Hambreus har gått Skolverkets handledarutbildning och har pratat mycket med Caroline Haapala, yrkeslärare på Malmö restaurangskola, för att förstå konceptet.

– Jag som kökschef hanterar mycket personal så jag har själv nytta av det här. Mycket som är naturligt för mig måste jag förklara, varför gör jag på det sättet, vad är meningen.
– Det är väldigt kul och jag har till och med hittat fel som jag gjort utan att tänka på det, säger Arvid.

Städning del av jobbet

Caroline Haapala
Caroline Haapala, yrkeslärare.
Foto: Privat

Handledare är alltid viktiga, men ännu viktigare när så stor del av utbildningen sker på arbetsplatsen, säger Caroline Haapala.

– Man ska bli handledare för att man vill lära ut. Visst har man nytta av lärlingarna, men man får inte se det som att man får två extra gratishänder ett år. Det är ett stort ansvar.

Totalt är åtta lärlingar i gång på hotell och restauranger i Malmö. Det fanns plats för fler, men det tar tid att nå ut, säger Caroline.

– Några har också hoppat av när de insett hur branschen fungerar på riktigt. Ser man på kocktävlingar på tv ser man bara det kreativa finliret. Det speglar inte verkligheten, ”va, ska man diska och städa så mycket?”. Men det skulle ju inte bli så bra tv av att se någon städa en timme.

Men för Kristoffer på Mastio var städningen ingen överraskning.
– Jag förstod att städning var en del av jobbet. Folk betalar för det vi lagar och då måste vi hålla hög hygienstandard. Det som jag kanske inte var beredd på var hur långa pass det var, men det funkar helt okej.

Lärlingen Kristoffer Altenstedt och handledaren Arvid Hambreus har utbyte av varandra. Foto: Jenny Leyman
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här