Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Krögare dömd för diskriminering av romer

Tingsrätten har dömt en restaurang i Stockholm att betala drygt 170 000 kronor efter att kocken vägrat laga mat till en romsk familj.

Publicerad 17 februari 2011

Det var i september 2006 som det romska paret och deras dotter kom till restaurangen för att äta. Men efter att familjen beställt och slagit sig ner fick de beskedet att kökschefen vägrade laga deras mat. Anledningen skulle vara att romer tidigare besökt restaurangen, klagat på maten och krävt pengarna tillbaka. Det slutade med att familjen fick lämna krogen med tom mage.

Diskrimineringsombudsmannen stämde restaurangen redan år 2008. År 2010 kom en så kallad tredskodom i målet eftersom krogens ägare inte svarat på stämningen. I maj förra året överklagade han dock domen, och rättegången fick tas upp igen. Med tanke på den utdragna rättsprocessen, dömer tingsrätten restaurangen att betala nästan 120 000 kronor i rättegångskostnader. Dessutom döms krögaren att betala 50 000 kronor i skadestånd till den diskriminerade familjen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.