Arbetslivsakuten DILEMMA

Kollegorna sitter bara med sina mobiler!

Fikarast i städet. Alla sitter och håller på med sina telefoner. Suck! Så här är det varje rast och Amelie tycker att det är så tråkigt. Hon vill ju prata när de äntligen har tid att sitta ner tillsammans. Vad ska hon göra?

Publicerad 16 december 2020
Kollegorna sitter bara med sina mobiler!
Umgås på rasten, eller kolla mobilerna? Illustration: Mattias Käll

»Bra om man kan komma ­överens om spelregler«

Camilla Sundqvist, HR-chef Skistar:

– När man jobbar i en grupp är det viktigt att man pratar om hur man vill ha det på ­jobbet. Gärna på ett uppstyrt möte. Hur vill vi ha det? Vilka förväntningar har vi på varandra? Hur vill vi att det ska kännas när vi kommer till jobbet?

– Det är bra om man kan komma ­överens om uttalade spelregler, ett ­mentalt kontrakt, för då är det lätt att följa upp varandra om något inte känns bra: »Du pratar i din mobil på rasten fast vi har sagt att vi ska umgås då.«

Camilla Sundqvist, Skistar. Foto: Privat

– Jag tycker att Amelie ska prata med kollegorna. Hon kan säga: »Hör ni, kan vi ta några minuter och prata om en grej som jag känner?« Hon kan ta upp det som något positivt: »Jag skulle vilja prata mer med er och lära känna er, så att vi kan få energi av varandra när vi jobbar så långa dagar. Hur känner ni?« De andra kanske inte alls har reflekterat över hur det påverkar kollegorna att de sitter med telefonerna.

– Jag tror att man kommer långt bara genom att prata med varandra. Om Amelie tycker att det känns jobbigt kan hon ju be en chef kalla till ett möte, där hon kan be om att få ordet och ta upp hur hon känner. Jag tror att det är väldigt viktigt att det blir en odramatisk situation, där alla får komma till tals. Det får chefen se till.

– Om man diskuterar det tillsammans så får man en bättre plattform. För om hälften av gruppen inte är ­med på det så kommer det inte att bli någon förändring. Det är nog också viktigt, framför allt om det handlar om unga människor, att det inte slutar med regler eller riktlinjer i ett skriftligt dokument – utan en gemensam mental överens­kommelse.

– Amelie kan ju också testa att inleda samtal trots att kollegorna sitter och kollar i telefonerna. Vara intresserad och nyfiken, och kanske berätta om sin egen helg. Ta initiativ till samtal. Det kanske är lite läskigt, men det kommer att vara skönt efteråt, för då har hon åtminstone försökt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här