Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Köksbiträden avlastar i vården

Specialutbildad personal tar över köksjobbet från vårdpersonalen. Köksbiträdet G√ºlten Bulduk stortrivs med arbetet på Karolinska universitetssjukhuset och undersköterskan Malou Eriksson är tacksam över avlastningen.

Publicerad 8 april 2014
Köksbiträden avlastar i vården
Malou Eriksson uppskattar att Gülten Bulduk håller köket i perfekt ordning. Foto: Ann Patmalnieks

Vårdpersonalen kan ägna tid åt att vårda när sjukhuset anställer särskilda köksbiträden. Ett av dem är Gülten Bulduk som sedan ett år arbetar på Thoraxkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
– Jag är jättenöjd med jobbet. Personalen är trevlig och jag har bra kontakt med patienterna. När patienterna är glada blir jag glad. Det blir positiv energi, säger Gülten Bulduk.

Undersköterskan Malou Eriksson är också nöjd.
– Det har underlättat enormt för oss. Vi spar mycket tid, som vi i stället kan använda till patienterna, säger Malou Eriksson.

Gülten Bulduk är anställd av Sodexo. Det finns en ökad efterfrågan på personal till avdelningskök, berättar Jonas Parkvall, ansvarig för Sodexos verksamhet på sjukhus.
– När det är brist på vårdpersonal kan deras tid användas optimalt. Köksbiträdena kan i sin tur utföra sitt arbete med kvalitet eftersom de är utbildade för det, säger Jonas Parkvall.

De som rekryteras har som regel en hotell- och restaurangutbildning från gymnasiet. Sodexo, som kallar tjänsten ”servicevärd”, ger dem vidareutbildning för att arbeta i sjukhusmiljö. Gülten Bulduk har gått utbildningen. Hon arbetade tidigare i kök på förskola. 

Sodexo har 43 köksbiträden på 20 sjukhusavdelningar i Stockholm. För tre år sedan gjorde de ett pilotförsök med bemanning på avdelningskök på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Mätningar före och efter försöket visade förbättringar på tre punkter:

  • Patienterna blev nöjdare med maten.
  • Matavfall och övrigt avfall minskade.
  • Avdelningarnas kostnader för mat- och livsmedelsinköp minskade.

 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.