Kocken Pelle: Jag går upp i vikt direkt
Pelle I Eriksson arbetar som kock på bemanningsföretag. Foto: Istockphoto
På jobbet hälsa
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kocken Pelle: Jag går upp i vikt direkt

Sena kvällar, matintresse, stress och obegränsad tillgång på goda, kaloristinna råvaror och maträtter. Köksjobbet sätter sig lätt runt midjan.

Publicerad 23 augusti 2011
inlinebild
Pelle I Eriksson vägde som mest 130 kilo, och kämpar nu för att minska i vikt. Foto: Maria Annas

Har kockrocken börjat strama och byxorna som förr krävde skärp, börjat skava i midjan? Du är inte ensam. Att hålla vikten i ett kök innebär stora utmaningar, säger näringsfysiologen Ingrid Larsson. Kocken Pelle I Eriksson har kämpat mot övervikten i hela sitt yrkesliv.
Lita aldrig på en smal kock, sa någon en gång. Och visst har vi alla sett kock­karikatyren: tjock, glad och med slev i hand. Bilden av kocken som trivsamt överviktig är djupt rotad, och det är kanske inte så konstigt. Ständigt provsmakande, stress och snabba, oregelbundna måltider är alla saker som bäddar för ovälkomna extrakilon.

En del klarar kökslivet bättre än andra, konstaterar kocken Pelle I Eriksson.
– Att jobba så behöver inte vara ett problem för alla, men jag går upp i vikt direkt.
Pelle har jobbat på krogen sedan 15-årsåldern, och har varit överviktig hela sitt liv. Under perioder har han hållit vikten i schack genom dieter och träning, men varje nedgång har följts av en uppgång. När Pelle flyttade till Stockholm från hemstaden Sundsvall för att satsa helhjärtat på kockjobbet, eskalerade vikten.
– Det var ett hårt liv med mycket stress, sena nätter och en hel del partykvällar. Vissa månader jobbade jag över 300 timmar. Jag brydde mig inte särskilt mycket om hur jag levde.
Som mest vägde Pelle 130 kilo. Utslaget på hans 172 centimeter innebar det ett BMI över 42, klassat som svår fetma. Vändpunkten kom för ett par år sedan när Pelle fick veta att han skulle bli pappa.
– Då insåg jag att jag skulle bli tvungen att hålla mig i liv i minst tjugo år till. Jag förstod jag att jag måste ändra på saker.
I dag väger han runt 120 kilo och har en bra bit kvar till sin målvikt. Att gå ner i vikt utan att byta jobb är tufft, säger han.
– Personalmaten är ofta pasta eller något annat kolhydratrikt. Det kan jag inte äta i dag. Och för mig som är en notorisk små­ätare är det svårt när det alltid finns något att stoppa i munnen, godis eller kakor.
Den hetsiga och stressiga arbetsmiljön som ofta är i köket bidrar också.
– När jag är stressad och pressad så äter jag. Så har det alltid varit.

Pelle är långt ifrån unik, enligt Ingrid Larsson, klinisk näringsfysiolog på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Till Ingrids mottagning kommer människor med svår fetma för att få hjälp. Bland dem finns både kockar och annan kökspersonal.
– Det finns många faktorer som gör att de som jobbar i kök riskerar att bli överviktiga. Dels är de exponerade för mat hela arbetsdagen, dels har de oregelbundna ­arbetstider, dricker ofta lite mer alkohol jämfört med andra yrkesgrupper och så utsätts de för stress.
Kökspersonal som ständigt provsmakar mat riskerar också att få i sig betydligt mer kalorier än vad de behöver, säger Ingrid.
– En sked här och en munsbit där känns inte som så mycket, men om man skulle summera det så kan det bli en rejäl måltid.
Hon tror också att många som jobbar i kök tror att de gör av med mer energi än vad de egentligen gör.
– Det finns ofta en tanke om att man går och står hela dagen och därför klarar av ett högt kaloriintag. Men i själva verket kanske de inte tar så många steg extra.
Att regelbundet jobba kvällar och nätter ställer dessutom högre krav på kosten. Kroppen är inställd på att sova när det är mörkt och vara vaken när det är ljust. Därför hanterar den inte mat lika bra under den mörka tiden på dygnet, säger Ingrid.

– Det är extra viktigt att tänka på vad man äter under kvälls- och nattpassen. Man ska vara försiktig med stora mål mat, och försöka äta lättare saker som soppa eller grönsaker.
Att göra som många kvällskockar – slänga i sig en tallrik pasta eller liknande stående mot en köksbänk när tid finns – är ett utmärkt sätt att skaffa sig ett par extra kilon, säger Ingrid.
– Jag förstår att det kanske är svårt att göra annorlunda, men man kan försöka planera så mycket som möjligt. En lösning är att lägga upp en tallrik och ställa undan när passet börjar, i stället för att lägga upp när du redan är hungrig och stressad. Eller att ta med en matlåda. Det gäller att hitta sätt som fungerar för just dig.

Pelle I Eriksson säger samma sak. Efter att ha testat en rad olika dieter har han fastnat för den så kallade LCHF-dieten. Eller low carbs high fat, som det betyder.
– Det innebär att jag undviker kolhydrater så mycket som möjligt. I stället försöker jag äta mer av protein- och fettrika livsmedel. Det passar en kock bra, vi brukar vara duktiga på att trycka i oss smör och grädde.
Många strikta die­t­metoder är svåra att följa i ett restaurangkök, men denna har visat sig fungera hyfsat bra. För det mesta finns det något han kan äta, men visst blir det problem ibland. Särskilt eftersom Pelle jobbar på ett ­bemanningsföretag.
– Det känns ju inte alltid helt lätt att komma som ny och direkt ställa sig och mecka sin egen personalmat. Ibland får man vara lite flexibel.
Jobbet på ett bemanningsföretag innebär ständigt nya arbetsplatser, ibland bara ett par dagar på samma ställe. Ibland kan det vara jobbigt.
– När man kommer som inhyrd kock blir man ofta behandlad som om man inte kan så mycket. Om man dessutom är överviktig så blir det ännu värre. Jag måste ofta bevisa att jag kan mitt jobb. Men så är det inte där jag är just nu, tvärtom.

Det är sällan Pelle möter någon kollega som är lika stor som han, men en övervikt på 10 – 15 kilo är det många kockar som har, säger han.
– Men övervikt är inget man pratar om i köket. Det finns inte plats i köksjargongen.
Däremot tror Pelle att en attitydförändring är på gång, i takt med att de gamla runda kockarna ersätts med yngre varianter.
– Den unga generationens kockar är mer medvetna om vad de stoppar i sig. Och det är inte alls lika vanligt med städöl i dag som det var förr.
Gästerna, däremot, tror han inte bryr sig om huruvida kocken har en del överflödiga kilon.
– Nej, det tror jag inte. Gästerna är så vana vid bilden av »den tjocke kocken« att de tror att det ska vara så.

Pelles tips

 Tänk på att det inte finns några genvägar till att gå ner i vikt. Ytterst handlar det om att du måste bry dig om vad du stoppar i dig och vara konsekvent. Lyssna på din kropp och hitta en metod som du mår bra av och som passar just dig. Den bästa dieten är den du kan hålla.

Ingrids råd för att hålla vikten

Undvik småätande. Många små munsbitar blir lätt en extra portion. Var försiktig med provsmak. Försök dra ner på provsmaken eller be en kollega.  Försök planera dina måltider. Ställ undan en portion när passet börjar. Tänk på att alkohol är oerhört kaloririkt. En öl efter jobbet varje kväll ger snabbt resultat. Få koll på hur mycket mat du egentligen behöver. Testa att bära stegräknare för att se hur mycket du rör dig på en dag.  Försök röra på dig efter eller före jobbet.

Vikt och hälsa i köket

Fler arbetare än tjänstemän väger för mycket. Förra året var 61 procent av de manliga arbetarna överviktiga, varav 15 procent klassades som feta. För manliga tjänstemän var siffrorna 53 och 9 procent. Kvinnornas vikt följer samma mönster, men på lägre nivåer. Forskare vid Karolinska Institutet har konstaterat att kockar är en av de yrkesgrupper som löper störst risk att drabbas av obstruktiv sömnapné, andningsuppehåll under sömnen. Det finns samband mellan sömnapné och övervikt. Flera studier har  också visat att kockar och kökspersonal löper större risk att drabbas av olika former av cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar. Källa: SCB, ELSEVIER 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här