I höstas började kockeleven Albin Hermansson på Grythyttans Gästgivaregård som branschens första anställda gymnasielärling.
Albin Hermansson har snart gått klart andra året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Pihlskolan i Hällefors.
Sedan i höstas har han jobbat två dagar i veckan och fått lön på Grythyttans Gästgivaregård som restaurangbranschens första gymnasielärling.
– Det har varit jättekul och lärorikt på väldigt många sätt. Jag har varit där varje torsdag och fredag och har fått jobba precis som en vanlig medarbetare, säger han.
I den gymnasiala lärlingsanställningen, GLA, ingår matlagning, bageri och servering. Albin Hermansson tycker att det är roligast att laga mat.
– Ibland har jag fått sköta lunchen helt själv. Då har jag fått recept och ställt frågor så att jag vet hur jag ska göra, säger han.
Fler vill gå restaurangprogrammet nu
Greta Hidén är rektor på Pihlskolan. Hon säger att Albin har fått ta mycket ansvar och har gjort stora framsteg.
– Hans chefer på Grythyttans Gästgivaregård är också jättenöjda. Personalen som jobbar med honom tycker att det är väldigt roligt att få in lite ny energi, säger hon.
Möjligheten att få betalt under skoltiden gjorde att antalet sökande till Pihlskolans Restaurang- och livsmedelsprogram tredubblades förra året. I år har söktrycket också varit högt.
– Vi vet inte om det beror på det här, men vi har betydligt fler sökande än innan vi startade GLA, säger Greta Hidén.
Men det är först till andra läsåret som eleverna kan ansöka om en lärlingsanställning och långt ifrån alla är garanterad en plats.
– Till hösten är det två nya gymnasielärlingar som får börja på Grythyttans Gästgivaregård och Loka Brunn, säger Greta Hidén.
Vi har betydligt fler sökande än innan vi startade GLA.
Greta Hidén, rektor på Pihlskolan
Eleverna får ansöka och gå på intervju, precis som för ett vanligt jobb.
– Det är en bra övning inför framtiden. Det är klart att det är tråkigt för dem som inte får en lärlingsplats men vi har inte sett att någon har hoppat av av den anledningen. Och det är inte alla elever som söker. För en del passar det bättre att vara i skolan, säger Greta Hidén.
Hoppas att fler ska erbjuda lärlingsanställning
Förhoppningen är att de ska komma i gång med gymnasielärlingar på fler restauranger i framtiden.
– Om det finns intresserade företag kan vi köra igång ett samarbete ganska snabbt. Det gäller även om de inte finns inom Hällefors kommun, säger Greta Hidén.
För Albin Hermansson har det första året som lärling lett till att han har fått sommarjobb som kock på Grythyttans Gästgivaregård.
Man lär sig jättemycket
Albin Hermansson, gymnasielärling.
Vad vill du säga till andra elever som funderar på att söka lärlingsplats?
– Jag skulle säga att de ska köra på för det är jättekul att vara där i köket och laga mat. Man lär sig jättemycket.
Gymnasial lärlingsanställning
- Lagen om gymnasial lärlingsanställning infördes år 2014.
- I dagsläget finns den inom yrkesprogrammen industriteknik, vård och omsorg, barn och fritid, restaurang och livsmedel samt hantverk-finsnickeri.
- Eleven fördelar studietiden mellan arbetsplatsen och skolan och får lön för den tid som hen arbetar.
- På arbetsplatsen ska finnas en handledare som är med och planerar elevens utbildning.
- När eleven är på arbetsplatsen gäller arbetsgivarens försäkringar.
- Anställningsformen är tidsbegränsad och kräver ett kollektivavtal.
- Företag och organisationer som anställer gymnasielärlingar kan få statsbidrag.