Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Knepiga fall bakom låga ersättningar från Rättsskyddet

Av alla LO-förbund fick HRF ut minst ersättning per avslutat fall hos LO-TCO Rättsskydd under 2006. För svåra och för få försäkringsfall kan vara delar av förklaringen.

Publicerad 31 januari 2007

Under förra året avslutade LO-TCO Rättsskydd 35 fall för Hotell- och restaurangfackets räkning. Men trots att HRF drev fler ärenden genom Rättsskyddet än till exempel Transport eller Målarna, fick HRF-medlemmarna ut betydligt mindre i ersättning än de flesta andra LO-förbund.

Göran Andersen är HRF-ombudsman och jurist. Han tror att en av anledningarna till de låga ersättningarna är att Rättsskyddet sällan driver så kallade försäkringsfall från HRF.
– Ärenden som rör arbetsskador och liknande handlar ofta om mycket pengar och vi lämnar få sådana ärenden till Rättsskyddet. De är för svåra att vinna eftersom det ofta saknas medicinsk forskning om hotell- och restaurangyrken, säger han.

I stället driver HRF själva en del försäkringsärenden som Rättsskyddet anser sig ha små chanser att vinna. Under förra året avgjordes till exempel ett fall där en servitris fått ont i axlar och nacke. När Försäkringskassan vägrade klassa hennes smärtor som arbetsskador vände hon sig till HRF.
– Men på Rättsskyddet trodde de inte att hon skulle kunna få rätt. Så då drev jag det själv, säger Göran Andersen.

Länsrätten gick på kvinnans linje och upphävde Försäkringskassans beslut. Men Göran Andersen säger att fallet är ovanligt och att har förståelse för att Rättsskyddet ibland tvekar att driva HRF:s försäkringsärenden.
– Det är väldigt svårt att bevisa att hotell- och restaurangyrken kan ge arbetsskador. Och Rättsskyddet har väldigt många ärenden i domstolarna så de måste vara lite rädda om sitt rykte, säger Göran Andersen.

Claes Jansson är chef på försäkringsrättsenheten på LO-TCO Rättsskydd. Han håller inte helt med.
– Vi får in massor med sådana fall från andra små förbund som till exempel Livs och Grafikerna. Visst är en del arbetsskadeärenden hopplösa, men en del är ganska enkla även när det gäller hotell- och restaurangyrken, säger han.

Claes Jansson tror i stället att det finns andra förklaringar till att Hotell- och restaurangfacket lämnar över få försäkringsfall till Rättsskyddet.
– Antingen är HRF väldigt duktiga på att driva sådana ärenden själva eller så får medlemmarna inte rätt hjälp, säger han.

Fakta: LO-TCO Rättsskydd
LO-TCO Rättsskydd är en juristbyrå som ägs till 90 procent av LO och 10 procent av TCO. Hit kan förbunden vända sig med medlemmar som behöver rättshjälp i olika frågor.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö var en av åtta tävlande som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021 Kommentera
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här