Nyheter VINTER-OS

Johan ska jobba i OS-backarna

Johan af Ekenstam, skidpatrullör i Hemavan-Tärnaby, är på väg till Peking för att jobba under de alpina tävlingarna i OS.

Publicerad 20 januari 2022
Johan ska jobba i OS-backarna
Johan af Ekenstam ska ingå i skidpatrullen under OS alpina grenar. Foto: Privat (porträtt)

Han står på Arlanda, redo att fortsätta resan från Hemavan till Peking och de olympiska spelen och Paralympics. Fem dagars resa och otaliga covidtester väntar innan det är dags för Johan af Ekenstam att ge sig ut i backarna i Yanqing, nio mil norr om huvudstaden.

Hur fick du det här spännande jobbet?
– Jag sökte det. Jag fick höra via kontakter att det behövdes folk med vana av stora internationella tävlingar till skidpatrullen till OS. Nu är vi tre stycken från Sverige som åker. En från Norrbotten, jag från Västerbotten och en från Härjedalen.

Så du har gjort det här tidigare?
– Inte utomlands, men jag har jobbat på världscupsavslutningen och VM i Åre.

Behövde du ta tjänstledigt?
– När man har det här jobbet är det många som inte har fasta tjänster. Jag har säsongsanställning på timmar. Det är en fördel med den anställningen att man inte behöver säga upp sig eller söka tjänstledigt, kanske den enda fördelen.

När börjar du?
– Jag är på Arlanda nu. Resan tar fem dygn med all testning. Vi tar ett test i dag för att åka till Köpenhamn, sedan är det en testning i morgon för att flyga till Milano. Vi landar i Peking på måndag. Då har vi en dryg vecka på oss att bekanta oss med backarna och sätta rutiner innan tävlingarna börjar.

Vi ska jobba som pistörer, eller skidpatrull, med säkerhet.

Vad innebär jobbet?
– Vi ska jobba som pistörer, eller skidpatrull, med säkerhet. Det är ett annat sätt att jobba på stora tävlingar. Normalt kan vi hålla på en kvart innan vi tar en skadad åkare ur banan. Här gäller det att vara snabb. För att kunna vara det måste man veta vilka genvägar man kan ta utan att det blir allvarliga konsekvenser. Men vi ska vara beredda att göra allt möjligt. Alla ska kunna hjälpa till med till exempel portar och skyddsnät.

Kommer ni att kunna följa tävlingarna?
– Jag har inga stora förhoppningar om det. Det är bonus. Men vi kan säkert följa en del av det som är i den här byn. Däremot kan vi inte resa till andra tävlingar. Vi räknar inte med semester, det blir nog snarare arbetsläger. Vi ska vara beredda sju dagar i veckan, 24 timmar om dygnet.

Till sist, vad tror du om Sveriges medaljchanser?
– Jag har ingen egen uppfattning om det, men många journalister har höga förhoppningar. Jag hoppas mest att inte så många blir sjuka, så det blir hög klass på spelen. Det blir urvattnat om inte de bästa kan delta.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här