Nyheter återbesök

Jobbar på andra sidan jorden

Nikita Darforth fick med fackets hjälp 45 000 kronor i utebliven lön och skadestånd. Hon kunde förverkliga sin dröm om Nya Zeeland.

Publicerad 11 september 2017

Servitrisen Nikita Darforth märkte att hon inte fick rätt lön på restaurangen där hon arbetade. Hon tog kontakt med Hotell- och restaurangfackets avdelning Mälardalen som upptäckte ännu fler fel, bland annat att arbetsgivaren gjort dubbla lunchavdrag.

Förra gången som Hotellrevyn intervjuade Nikita hade hon nyligen fått veta att det gått bra i förhandlingarna med arbetsgivaren. Hon blev en av de medlemmar som med fackets hjälp fick ut den rätta lönen i efterhand. Då jobbade hon på en annan restaurang och tyckte att hon hade lärt sig mycket genom det som hänt.
– Det är superviktigt att hålla koll på sina rättigheter även när arbetsplatsen har kollektivavtal, eftersom man inte kan lita på att alla följer reglerna, sade hon.

När Nikita fick pengarna som arbetsgivaren var skyldig tog hon ett beslut.
– Jag sade upp jobb och lägenhet och åkte till Nya Zeeland med jobb- och resevisum, något jag drömt om.
I Nya Zeeland har Nikita jobbat som bartender, på en kiwifruktfarm och som servitris.
– Servitrisjobbet var på ett fint ställe vid sjön Lake Matheson som ligger vid en glaciär. Det var jättehärligt.

Detta har hänt

  • 2015 Nikita Darforth får fel lön. HRF förhandlar med arbetsgivaren om ersättning för utebliven lön, samt skadestånd. Summan blir 45 546 kronor.
  • 2016 Nikita får ett nytt restaurangjobb, men sägs upp när en ordinarie anställd kommer tillbaka. Arbetsgivaren säger att hon inte har uppsägningstid, vilket är fel. Nikita kontaktar åter HRF och får råd.
  • 2017 Nikita jobbar i Nya Zeeland, och kommer hem över sommaren. I höst åker hon till Australien.

Restaurangbranschen i Sverige och Nya Zeeland är rätt lika, tycker hon. Men det finns skillnader.
– Där borta är man en av många backpackers som kommer och går. Jag såg inte till facket. Jag höll koll på att lönen blev rätt och kände inte att jag blev lurad. Men det skulle nog vara svårare att få hjälp där om något hände.

Efter åtta månader kom hon tillbaka till Sverige och ett sommarjobb på Stavsjö Krog & Kafé. Hon var restaurangbiträde, stod i kassan, la upp lunch och serverade à la carte.
– Det var det bästa stället jag jobbat på hittills. Men så hade jag också försökt kolla upp dem lite innan så att jag visste mina rättigheter och att de hade kollektivavtal.

Till hösten reser Nikita iväg igen, denna gång till Australien.
– Jag tar det jobb jag hittar. Det är mycket möjligt att det blir inom restaurangbranschen. Jag har haft lätt att få sådana jobb eftersom jag har erfarenheten. Men på sikt söker jag mig nog till någon annan bransch.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här