Nyheter ARBETSMILJÖ

Jenny Bengtsson: ”Jag vill bli en grym inspektör”

HRF Stockholms tidigare ordförande och regionala skyddsombudet Jenny Bengtsson har lämnat hotell- och restaurangbranschen och blivit arbetsmiljöinspektör.

Publicerad 19 januari 2018
Jenny Bengtsson: ”Jag vill bli en grym inspektör”
HRF:aren Jenny Bengtsson har precis börjat som arbetsmiljöinspektör. Foto: Anna Simonsson, Arbetsmiljöverket
Jenny Bengtsson. Foto: Anna Simonsson

Vad gör du på ditt nya jobb?
– Jag börjar med ett halvårs utbildning. Det är mycket regelverk att ta in, så det behövs. Men jag varvar med att följa med ut på inspektioner. Sedan kommer jag att ingå i akutgruppen som åker ut på arbetsplatsolyckor, tillbud och 6:6a-anmälningar.

Vilka är de största skillnaderna mellan din nya och gamla roll?
– Som skyddsombud eller lokalt facklig kanske man inte känner det, men man har stor frihet att komma överens med arbetsgivaren. Som inspektör har man ett regelverk och lagstiftning att hålla sig till. Men det är jättefint att jobba med att våra lagar upprätthålls. Myndigheten tar allvarligt på sitt uppdrag och jag har aldrig förut sett så mycket samlad kompetens från alla branscher i Sverige.

Vad har du mest nytta av med din bakgrund?
– Skyddsombudsbiten, där jag jobbat aktivt med bland annat organisatorisk och social arbetsmiljö. Men också att jag har erfarenhet av hotell- och restaurangbranschen.

Vad fick dig att ta steget att börja på Arbetsmiljöverket?
– Jag har sagt att jag aldrig skulle bli tjänsteman men när jag såg att det här jobbet lades ut så visste jag att det var mitt drömjobb. Jag behövde en förändring och andra arbetstider både för egen del och för mina barns skull.

Vilka är dina mål nu?
– Jag vill göra det jag redan gjort, göra så att arbetstagare kan gå till jobbet och komma hem utan att ha skadats eller farit illa. Det är så fint att vara med i praktiken och jobba för det här. Jag vill bli en riktigt grym inspektör som är med och ser till att det är någon form av ordning där ute.

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här