Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Jämställdheten på Arlanda ska granskas

Jämställdheten på två stora restaurangföretag på Arlanda, LSG Sky chefs och Scandinavian service partner, ska synas. Alltför många företag har ojämställda löner, anser JämO som ligger bakom granskningen.

Publicerad 19 september 2006

Jämställdhetsombudsmannen, JämO, ska granska lönerna på ett stort antal svenska företag. Först ut att kontrolleras är två stora restaurangföretag, LSG Sky chefs och Scandinavian service partner, som båda har verksamhet på Arlanda flygplats.

De är de enda restaurangföretagen i den grupp på 400 slumpvis utvalda arbetsgivare som ska kontrolleras först.
– Vi har haft som mål att sammanlagt titta på lönerna för en miljon anställda, därför har vi bara valt ut stora företag, säger Märit Röger com är chef för JämOs granskningsenhet

Under nästa etapp som startar i februari 2007 ska ytterligare 800 arbetsgivare granskas. Bakgrunden till insatsen är att många företag är för dåliga på att betala ut jämställda löner, trots att lagen kräver det.

Senast 27 september ska företagen ha redovisat sin lönekartläggning och handlingsplan för jämställda löner. Det är alltså inte jämställdhetsplaner som ska kontrolleras.
– Nej, nu är det lönerna det gäller. Men det kan ju ge en indikation för hur jämställt ett företag är, säger Märit Röger.

Om JämO hittar brister har företaget ungefär en månad på sig att göra kompletteringar. Arbetsgivare som inte rättar till problemen kan tvingas betala vite.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här