Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

140 varslade på LSG Arlanda

Det går dåligt för LSG Sky chefs på Arlanda. I somras varslade företaget 25 anställda och nu har ytterligare 140 anställda fått varsel om uppsägning.

Publicerad 4 september 2006

Flygcateringföretaget LSG Sky chefs svenska avdelning har gått med förlust under en period. I juli varslades 25 anställda på Arlanda när en del av verksamheten flyttades från flygplatsen. I slutet av augusti varslade företaget ytterligare 140 av sina anställda om uppsägning.
– Det är en effekt av att flera verksamheter outsourcas samtidigt som företaget ska omorganisera, säger Christer Söderman som är ordförande för HRF-klubben på LSG Arlanda.
Om alla 140 som är varslade tvingas sluta, innebär det nästan en halvering av de fasta tjänsterna på LSG Arlanda.
– Det känns tragiskt att så många får gå. Företaget har tydligen gjort stora förluster och det finns kanske inte mycket annat att göra.

Jalal Tarraf är huvudskyddsombud på LSG Arlanda. Han förstår inte hur personalen som blir kvar ska kunna klara den ökade arbetsbelastningen.
– Jag vet inte hur de tänker lösa det här. Dubbelt arbete ger fler arbetsolyckor och förslitningsskador.

Jalal Tarraf tror dock inte att alla varslade kommer att behöva sluta. Han är kritisk till att företaget varslar innan de vet exakt hur många anställda som inte behövs längre.
– Jag tycker att det är onödigt. Nu går folk och mår dåligt och så kanske de får stanna i alla fall, säger han.

Facket ska nu förhandla med företaget om hur många uppsägningar det blir och hur de ska gå till. Christer Söderman hoppas att allt ska lösa sig till det bästa.
– Vi vet inte var det här landar. Det svänger så fort i vår bransch eftersom vi är helt beroende av flyget, säger han.
När det blir aktuellt kommer facket att göra så mycket som möjligt för att underlätta för de som blir uppsagda.
– Vi kommer att ta hit både a-kassan och arbetsförmedlingen. Alla som vill kommer att få hjälp att skriva in sig och fylla i blanketter, säger han.

Fakta: LSG Sky chefs

LSG Sky Chefs är ett dotterbolag till tyska Lufthansa och servar över 270 flygbolag med måltidsservice. Företaget har 28 000 anställda i hela världen. I Sverige finns LSG på Arlanda, Landvetter, Sturup och på de största tågstationerna.

Läs mer om LSG här:
LSG-anställda hotas fortfarande av lönesänkning. Läs här>>
Oro på Centralen för sänkta löner. Läs här>>
Spelet om lönen på LSG. Läs här>>
Avtal klart om lönerna på LSG.Läs här>>
LSG tar över tågmaten – 200 uppsagda från Rail Gourmet. Läs här>>
137 cateringarbetare uppsagda på LSG. Läs här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

LSG
Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Nyheter konkurs

Här fortsätter konkurserna att öka

Konkurserna sjunker i de flesta branscher – men inte bland restauranger. Där ökade konkurserna med 48 procent i februari, jämfört med februari 2020. Det visar statistik från UC.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Här fortsätter konkurserna att öka
Förra året var ett krisår i restaurangbranschen. Nu verkar det som att konkurserna fortsätter att öka även i år. Foto: Colourbox
Richard Damberg. Foto: UC

Under krisåret 2020 gick nästan 700 svenska restauranger i konkurs, runt 200 fler än året innan. Och ännu har ökningen inte stannat upp, visar ny konkursstatistik.

– Restaurangbranschen är den enda branschen där konkurserna ökar jämfört med februari 2020, från 29 till 43. Det lär tyvärr inte blir bättre när kaféer och restauranger från och med i dag omfattas av nya, hårdare restriktioner, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Statistiken visar att konkurserna i landet sjönk med nästan 20 procent i februari, jämfört med samma månad 2020. Men restaurangbranschen går mot strömmen. Där steg i stället konkurserna med 48 procent.

Hittills i år har 102 restaurangföretag satts i konkurs. Det är en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året.

– De branscher som har drabbats hårdast av pandemin kommer att ha det fortsatt tufft ett tag till, men när väl vaccineringarna kommer i gång står hushållen redo att spendera pengar på restaurang, nöjen och upplevelser. I de branscherna är det relativt lätt att återanställa personal och startsträckan blir kort, säger Richard Damberg.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här