Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Internationell facklig granskning av all inclusive

De anställda i den globala turismindustrin påverkas när allt fler resenärer väljer all inclusive-resor. IUL ska kartlägga hur arbetsvillkoren förändras.

Publicerad 8 mars 2013

Den internationella fackliga organisationen IUL ska granska hur all inclusive-turismen påverkar hotellanställdas arbetsvillkor. Granskningen ska ske i samverkan med Tourism Concern, en organisation som bevakar arbetsvillkoren i den globala turismindustrin.
– Det är jättebra att det här tas upp på internationell nivå, det vi har arbetat med i Schyst resande, säger Therese Guovelin som är vice ordförande i Hotell- och restaurangfacket och initiativtagare till nätverket Schyst resande.

All inclusive-anläggningarna blir allt vanligare och i krisens spår märks också ett ökat tryck från semesterfirare att få ett paketpris på vad semestern kommer att kosta.
Många europeiska resebolag menar att deras anläggningar är miljövänliga och uppfyller kraven för hållbar turism. IUL:s medlemsorganisationer påpekar å sin sida att när företagens vinstmarginaler minskar så försämras villkoren för de anställda i samma takt. Även omgivningen drabbas när turister enbart handlar och äter på sitt hotell.

Om Schyst resande

Schyst resande arbetar på olika sätt med hur mänskliga rättigheter påverkas av turism och resande. I nätverket ingår, förutom HRF, fackförbundet Unionen, Svenska kyrkan, Fair trade center och IOGT-NTO. Schyst resande är aktuellt med monter och seminarium på Tur-mässan i Göteborg den 21 – 24 mars.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.