Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Inget kallskänks-tillägg för anställda på Sturup

Arbetsdomstolen gick på arbetsgivarens linje. De fyra HRF-medlemmar som arbetar på cateringföretaget LSG Sky Chefs på Sturup gör inte så avancerad mat att tjänsterna kräver kallskänkeutbildning, anser AD. Därför har de inte heller rätt till det särskilda lönetillägget på 1200 kronor i månaden.

Publicerad 28 januari 2005

Flygbiljetterna har blivit billigare, men resenären får också mindre för pengarna. En enkel smörgås och en kopp kaffe är standard på kortare flygningar. Det här har påverkat flygcateringföretagen. »Bolagets produktion har blivit mycket enklare de senaste åren« säger LSG Sky Chefs till Arbetsdomstolen.

De fyra kallskänkorna har yrkesutbildning och yrkesvana som kallskänkor. Facket menade att deras arbetsuppgifter är typiska för kallskänkor och att kvinnorna därför har rätt till lönetillägget.
Men domstolen beslutade att för deras nuvarande arbete på LSG så behövs inte utbildning.

Därför fick de inte lönetillägget
* Många livsmedel är redan förberedda på annat håll. Äggen är färdigskalade, skinkan levereras färdigskivad till LSG och företaget köper in färdigblandad sallad. En stor del av arbetet på Sturup går därför ut på att lägga upp det färdigskurna på brickor eller som pålägg på smörgåsar.
* LSG kräver ingen yrkesutbildning när de anställer cateringarbetare till Sturup.
* Alla på arbetsplatsen gör samma jobb, både utbildade och outbildade.

Arbetsdomstolen var dock inte enig. Ledamoten Håkan Pettersson stod inte bakom domen. De anställda gör inte bara enklare smörgåsar, utan även sådant som kräver en kallskänkas kunskaper, menade han. Men de andra ledamöternas åsikt vann och nu ska Hotell- och restaurangfacket betala arbetsgivarens rättegångskostnader, ungefär 75 000 kronor.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här