Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bingoanställda säger nej till att brister i kassan dras på lönen

Åtta anställda på Brynäs Bingo i Gävle har sagt upp arbetsgivarens rätt att dra av från lönen när det fattas pengar i kassan. De anställda har stöd av facket. Och arbetsgivaren konstaterar: - Det är de anställdas rätt att göra så här.

Publicerad 16 december 2004

Bingoanställda har länge varit missnöjda med hur brister i kassan hanteras.
På Brynäs Bingo har det stått på varje anställds anställningsbevis att arbetsgivaren får kvitta kassabrister mot lön. I onsdags sade åtta anställda upp detta medgivande.

– Nu måste arbetsgivaren göra något åt alla brister, säger Mirian Thörn, som är platsombud för HRF och en av dem som har sagt upp medgivandet om kvittning.

Det finns också anställda, som inte har sagt upp kvittningsmedgivandet.
– En del vågar inte, andra vill inte, säger Miriam Thörn.

Hon är kritisk mot rutinerna, både på sin egen arbetsplats och allmänt inom bingobranschen.
Varje anställd har en personlig kassa, som man kvitterar ut när arbetspasset börjar och lämnar in tillsammans med en redovisning när passet är slut. Men rutinerna är sådana att personalen inte har helt skilda kassor. Bland annat kan anställda lämna ut vinster åt varandra.
– Det förekommer också försök till bedrägerier från kunderna. Lyckas de så blir personalen ansvarig, säger Miriam Thörn.

Brister i kassan är ganska vanliga. Det kan vara från en tia till flera hundralappar. Pengar fattas framför allt på lördagarna, när det har varit mycket folk och stressigt.

Nyligen försvann en hel kassa med över 5 000 kronor. Det ställde saken på sin spets. Brynäs Bingo ansåg att personen som var ansvarig för den kassan skulle stå för förlusten. Arbetsgivaren skulle dra pengarna från den lön som betalas strax före julhelgen. Då skulle den anställde inte få mycket kvar till julmaten och julklappar. Arbetsgivaren erbjöd den anställde att ta ut sin semesterlön i förväg.

Facket anser att arbetsgivaren i stället borde polisanmäla stölden.
– Det slutade med att den anställde själv fick polisanmäla och kontakta sitt försäkringsbolag, säger Jörgen Olsson, som är ordförande i HRF:s sektion i Gävle och som har hållit i mötena med personalen på Brynäs Bingo.
Försäkringsbolaget svarade att det inte var den anställdes pengar utan arbetsgivarens pengar som var stulna, berättar Jörgen Olsson.
Det var alltså arbetsgivarens sak att lösa.

Birgitta Soldani är chef på Brynäs Bingo. Hon säger att hon blev förvånad när de anställda sa upp kvittningsrätten.
– Det är deras rättighet, konstaterar hon.
– Nu får vi inte dra detta från lönen utan komma överens med de anställda på annat sätt. Det här betyder inte att de anställda blir skuldfria gentemot företaget.
Ska ni se över era rutiner för kassahanteringen?
– Det vill jag inte svara på, men jag anser inte att vi behöver se över våra rutiner.

Lena Arléus är vikarierande ombudsman på HRF i Gävle. Hon anser att reglerna på bingohallarna är konstiga.
– Det som fattas i kassan dras på lönen utan utredning. Det är orimligt, säger Lena Arléus.
– Det skulle inte gå på andra arbetsplatser.
Inom facket är man även kritisk till att systemet inbjuder anställda till att »låna ur kassan«. Vissa anställda är nöjda med detta, men det kan skapa stora problem.
– Förskott på lön kan man komma överens om med sin arbetsgivare ändå, säger Lena Arléus. Det ska inte gå till så här.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här