Nyheter ekonomi

HRF överväger att lämna Nordea

Tidigare i veckan blev det klart att Nordea flyttar sitt huvudkontor till Finland. Flera fackförbund i LO meddelade då att de kommer att lämna banken. Hotell- och restaurangfacket överväger nu om man ska göra likadant.

Publicerad 8 september 2017
HRF överväger att lämna Nordea
Nordea ska flytta sitt huvudkontor från Stockholm till Helsingfors. Foto: Mostphotos
(Foto: Annika af Klercker)
Malin Ackholt, ordförande för HRF.

Hotell- och restaurangfacket har i dag omkring 105 miljoner kronor placerade hos Nordea. Det är en del av förbundets konfliktfond som förvaltas där. Dessutom har medlemmar möjlighet att ta medlemslån i banken. HRF:s förbundsstyrelse diskuterade redan i våras hur man skulle göra om Nordea flyttar utomlands.
– Sedan dess har vi haft kontakter med Nordea. Vi har fått information om hur de ser på skatter till exempel – och fått beskedet att de kommer betala skatt i de länder där de är verksamma, säger Malin Ackholt, ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

Fackförbunden Transport, Handels och Kommunal har sagt att de kommer att lämna banken. LO ska börja utreda frågan i nästa vecka, skriver tidningen Arbetet.

Nordeas flytt

  • Nordea kommer i fortsättningen att ha sitt huvudkontor i Helsingfors i stället för i Stockholm.
  • En anledning till flytten är att Nordea tycker att regeringens förslag om så kallad resolutionsavgift blir för dyrt.
  • En annan orsak är att Finland, till skillnad från Sverige, är med i EU:s bankunion. Det ser Nordea som en fördel.

Även HRF överväger ett bankbyte.
– I det här läget måste vi fundera på hur vi ska göra. Om vi gör förändringar så måste de vara ansvarsfulla, så att det blir en fortsatt trygg placering för våra medlemmar. Det är viktigt att fundera på var vi i så fall skulle kunna placera vårt kapital, utifrån det strikta regelverk vi har. Det handlar bland annat om att sprida risker, säger Malin Ackholt.

Frågan om en eventuell flytt av förbundets kapital från Nordea kommer att tas upp på nästa förbundsstyrelsemöte, den 18 september.

Hotell- och restaurangfackets huvudbank är Swedbank, som bland annat hanterar förbundets medlemsavgifter. Banken förvaltar också omkring 140 miljoner åt HRF.

Spara

Spara

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här