Nyheter FÖRHANDLING

HRF-medlem fick ut 106 000

En medlem som inte fått ut sin semesterersättning hörde av sig till Hotell- och restaurangfacket. Förhandlingen gav honom över 100 000 kronor.

Publicerad 3 november 2021
HRF-medlem fick ut 106 000
Med fackets hjälp fick mannen ut sina semesterpengar. Foto: Colourbox

HRF-medlemmen blev uppsagd från sin arbetsplats under pandemin. Han hade då varit anställd i tre år men inte tagit ut all semester och inte heller fått semesterersättning utbetald på lönen.

Mannen vände sig till HRF:s avdelning Stockholm-Gotland för att få hjälp. Facket förhandlade med medlemmens tidigare arbetsgivare. Resultatet blev att han fick ut 106 000 kronor i lön och semesterersättning för de sammanlagt 49 dagar som han inte tagit ut.

Semesterfakta

  • Den som blivit uppsagd och har tjänat in semesterdagar och extra ledighetsdagar ska få dem i pengar på sin slutlön senast en månad efter att anställningen avslutats.
  • Semesterersättningen ska vara 12,72 procent av lönen för den som arbetar där det finns kollektivavtal. Den som arbetar där det saknas kollektivavtal får 12 procent.

– Det blev så pass mycket pengar för att det var så många semesterdagar och han hade en ganska hög månadslön. Det förekommer att vi förhandlar för medlemmar som inte har fått sin ersättning, men det brukar inte vara så här många dagar, säger Alaettin Ayciek, ombudsman på HRF avdelning Stockholm-Gotland.

Han råder den som inte får ut semester eller semesterersättning att kontakta facket så snart som möjligt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här