Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

HRF: Lägre moms kan ge stabila jobb

Hotell- och restaurangfacket tycker att det är bra om restaurang- och cateringmat får samma moms som andra livsmedel. Men facket vill inte räkna med några stora effekter när det gäller nya jobb. -- Det har figurerat så många siffror, allt från 3 000 till 12 000, säger HRF:s förbundsordförande Ella Niia.

Publicerad 3 maj 2011

I dag läggs 12 procents moms på färdiglagat i mataffären, medan momsen för restaurangmat är 25 procent. Hotell- och restaurangfacket har länge arbetat för att samma moms ska gälla oavsett vem som säljer maten. Därför är HRF positiva till den statliga utredningen om att sänka restaurangmomsen.

Men facket räknar inte med några stora effekter när det gäller nya arbetstillfällen. Siffrorna bygger ofta på osäkra faktorer som prissättning och kundtillströmning och har varierat kraftigt mellan olika uträkningar.

Däremot hoppas HRF att lägre moms kan ge branschens företag större ekonomiska marginaler och göra dem mindre utsatta för konkurser.
– I små företag är lönsamheten ofta ganska låg. Det här kan ge företagen lite utrymme. Och stabila företag kan skapa stabila jobb, säger Ella Niia.

Andra fördelar med en enhetlig moms är minskad risk för fusk, snedvriden konkurrens och att det blir mindre krångel med gränsdragningar, skriver HRF i sitt svar till utredningen.

Om förslaget

”Utredningen om sänkt moms på vissa tjänster” är beställd av Finansdepartementet. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2012. Hotell- och restaurangfacket är en av remissinstanserna.

Utredningen föreslår sänkt moms på restaurang- och cateringmat. Förslaget omfattar inte vin, sprit och starköl.

Kostnaden för momssänkningen beräknas till 5,4 miljarder år 2012. Utredningen föreslår att förändringen finansieras genom en momshöjning.  De varor och tjänster som i dag har 12 procents moms höjs till 14,4 procent medan restaurang och catering sänks till samma nivå.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här