Nyheter

HRF höjer medlemsavgift

I maj höjs medlemsavgiften i Hotell- och restaurangfacket. Ökade kostnader och färre medlemmar är orsak till höjningen.

Publicerad 31 mars 2016

Höjningen av medlemsavgiften, som börjar gälla från och med maj, blir på tre kronor i månaden. Samtidigt går HRF ut med ett brev till alla medlemmar och ber dem att uppdatera sina uppgifter om inkomst och var de jobbar. Det betyder att en del kan få en större avgiftshöjning än de tre kronorna, om deras lön har höjts. De som tjänar under 8 700 kronor i månaden slipper höjningen.

Fakta: Så blir din nya medlemsavgift

De som tjänar upp till 8 699 kronor får oförändrad medlemsavgift, 199 kronor i månaden. För övriga medlemmar höjs avgiften med tre kronor per månad.0 – 8 699 (inkl. pensionärer): 199 kronor i månaden 8 700 – 12 699: 254 kronor i månaden 12 700 – 22 699: 336 kronor i månaden 22 700 – :349 kronor i månaden 

Anledningen till att medlemsavgiften höjs är bland annat ökade kostnader för förbundets verksamhet.
– Det allmänna kostnadsläget ökar hela tiden, vilket gör att vi får betala mer för exempelvis hyror och personal. Då kan inte avgiften ligga still, förklarar Mikael Victor, ekonomichef på HRF.

Fakta: Hit går pengarna

 Om HRF:s intäkt var en hundralapp skulle kostnaderna fördelas ungefär så här: Personal: 40 kronor Övrigt: 24 kronor* Medlemsförsäkring: 14 kronor Lokaler: 8 kronor IT/telefoni: 8 kronor Avgifter och anslag: 6 kronor
Hotell- och restaurangfackets totala intäkter ligger på omkring 135 miljoner kronor. Medlemsavgifterna står för ungefär 108 miljoner. Resten av pengarna kommer från finansiella placeringar och avgifter från företag som tecknat hängavtal med förbundet.
– De senaste åren har avkastningen från placeringarna hjälpt till att hålla organisationen rullande. Vi är ett litet förbund som bedriver mycket bra verksamhet, och det kostar mycket. Det är också kännbart att vi har tappat medlemmar och därmed inte fått in lika mycket i avgifter, säger Mikael Victor.
Han räknar med att avgiftshöjningen ska ge runt en miljon kronor i ökade intäkter.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här