Nyheter pensionsreformen

HRF: Högre pensionsålder kräver bättre arbetsmiljö

Nu är partierna överens: pensionsåldern ska höjas. Men för att hotell- och restauranganställda ska orka jobba längre krävs att arbetsmiljön blir bättre, säger HRF:s ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 14 december 2017
HRF: Högre pensionsålder kräver bättre arbetsmiljö
Från och med år 2020 höjs pensionsåldern stegvis. Fler måste jobba längre. Foto: Istockphoto, Pensionsmyndigheten

Att pensionsåldern ska höjas har varit klart länge, bland annat för att vi lever allt längre. I dag presenterar regeringen och allianspartierna sin överenskommelse om ett nytt pensionssystem.
Den största förändringen är att den lägsta åldern för att ta ut pension höjs. Det ska ske stegvis från år 2020.
När reformen är genomförd år 2026 är 64 den lägsta åldern för att ta ut allmän pension i stället för dagens 61 år. Samtidigt blir det tillåtet att jobba vidare fram till 69 för den som vill.

I dag är genomsnittsåldern för att gå i pension 64,5 år i Sverige. Samtidigt är det många med tunga och stressiga jobb som inte klarar att jobba till det som uppfattas som den vanliga pensionsåldern, 65 år.
Arbetare i LO-förbunden har en genomsnittlig pensionsålder på 63,8 år, visar statistik från SCB. Bland HRF:arna är den något lägre.
– Det är nödvändigt att göra ett omtag i systemet så människor har råd att gå i pension. Men det är också helt nödvändigt med insatser så att man kan orka jobba ett helt arbetsliv. Då krävs bättre arbetsmiljö och möjligheter till omställning. Här måste det till insatser från arbetsgivarna, säger Malin Ackholt, ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

Pensionsöverenskommelsen

  • Alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har varit med och förhandlat om pensionerna. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) har lett förhandlingarna.
  • Överenskommelsen omfattar hela ålderspensionssystemet. Det vill säga inkomstpensionen, premiepensionen och garantipensionen.
  • Grundskyddet, bland annat garantipension och bostadstillägg, ska höjas för de pensionärer som har sämst ekonomi.
  • Premiepensionssystemet reformeras för att ge mer trygghet och högre framtida pensioner.
  • Arbetsmiljö- och utbildningsrelaterade åtgärder ska göra att människor inte slits ut på arbetsmarknaden.
Källor: TT, Arbetet, Regeringskansliet

En annan del som förändras är systemet för premiepensionerna. Där vill partierna strama upp så att oseriösa aktörer inte får möjlighet att lura till sig människors pensionspengar.
– På sikt kommer det att göra att det finns mer pengar i systemet. Det är absolut nödvändigt. Från vårt håll fortsätter vi förstås arbetet med avtalspensionerna, som är en oerhört viktig del i den samlade pensionsbiten, säger Malin Ackholt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här