Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

HRF förlorade i AD – får betala 700 000

Två HRF-medlemmar i Gävle fick inte följa med när deras arbetsplats bytte ägare. HRF stämde restaurangen i AD, men förlorade. Nu ska förbundet betala nästan 700 000 kronor i rättegångskostnader.

Publicerad 19 december 2014

Normal 0 21 false false false SV JA X-NONE

Det var våren 2011 som två HRF-medlemmar blev uppsagda från sina arbeten på Folkets hus-restaurangen i Gävle. Anledningen var arbetsbrist, restaurangen gick dåligt och skulle stänga. Strax efter stängningen såldes lokalerna och efter bara en vecka öppnades restaurangverksamheten igen i ny regi. Men i stället för att låta de tidigare anställda komma tillbaka anställdes minst en ny person. HRF ansåg att de två borde ha haft förtur till återanställning, eftersom det har skett en verksamhetsövergång och de tidigare sagts upp på grund av arbetsbrist. 

Våren 2013 stämde förbundet det nya bolaget i Arbetsdomstolen för brott mot Lagen om anställningsskydd. I går kom domen, som gick på arbetsgivarens linje. Domstolen slår visserligen fast att det rör sig om en verksamhetsövergång, men menar att det inte är bevisat att medlemmarna aktivt visat att de ville följa med till den nya arbetsgivaren. Det går inte heller att bevisa, skriver domstolen, att de två anmält företrädesrätt till återanställning. Därmed avslutades deras anställningar när uppsägningstiden gick ut, menar Arbetsdomstolen.

Förbundet döms att betala bolagets rättegångskostnader på nästan 700 000 kronor. 

 

 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.