Nyheter a-kassa

HRAK: Sänkt ersättning fel väg

Sänkt ersättning från a-kassan leder inte självklart till färre arbetslösa. Det menar HRAK:s kassaföreståndare Karin Pettersson och efterlyser andra åtgärder för att stärka matchningen i branschen.

Publicerad 27 september 2022
HRAK: Sänkt ersättning fel väg
Sänkt a-kasseersättning gör inte att fler kommer i arbete, tror Karin Pettersson, föreståndare på Hotell- och restauranganställdas a-kassa. I stället behövs mer samarbete med bland annat Arbetsförmedlingen.

Flera borgerliga partier har sänkt a-kasseersättning på sin att göra-lista. Det är en åtgärd som riskerar att bli ett slag i luften, tror Karin Pettersson, föreståndare på Hotell- och restauranganställdas a-kassa.

– Det måste till andra incitament för att få ut folk i arbete. Jag tror att vi skulle vinna på att ha en matchningsprocess som ligger närmare branschen. Ett aktivt och nära samarbete mellan HRF, HRAK, Visita och Arbetsförmedlingen skulle vara mer effektivt.

Karin Pettersson 2013
Karin Pettersson, chef för HRAK. Foto: Rebecka Uhlin

Hon känner inte igen bilden som har målats upp av vissa, att arbetslösa tackar nej till jobberbjudanden för att i stället leva på a-kassa.

– Frågan är vad det är för typ av jobb de erbjuds. Är det heltid? Är det enstaka dagar? Om arbetsgivare eller Arbetsförmedlingen hör av sig till oss och meddelar att sökande tackar nej till jobb utreder vi, och har möjlighet att stänga av personer från ersättning. Men det händer väldigt sällan.

Just nu är det rekordfå som uppbär arbetslöshetsersättning i HRAK. Inte ens före pandemin var siffrorna så låga. Karin Pettersson hoppas att a-kassan inte kommer att vara det första den nya regeringen sätter tänderna i.

– Eftersom våra medlemmar redan har låg inkomst kommer de att få det tuffare, och det i en tid när inflationen rusar och elpriserna är rekordhöga. Det är en tung tid även för dem som har heltidsarbete och lever två tillsammans som kan dela på kostnaderna.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här