Quiz Dricks

Extratrixigt dricksquiz!

Är du drillad när det gäller fakta om extraslantarna? Testa dina kunskaper om dricksen så här i deklarationstider!

Publicerad 21 mars 2025
Extratrixigt dricksquiz!
Tar du hem totalbeloppet när det gäller deklaration och dricks? Foto: Istockphoto, Foto: Örebro Kuriren/Örebro läns museum

Det är precis som när gästerna ska ge dricks via kortterminalen – här gäller det att trycka på rätt knapp. Men det klarar du så klart!

Fråga

Serveringspersonal på Grand Hotel i Gävle år 1935. I avtalsförhandlingarna det året fick fast anställd serveringspersonal i ”Grupp III-städer” en garantilön på 180 kronor i månaden, ungefär som 6500 kronor i dag. Övrig inkomst,10 procent på notan, skulle gästen betala. Foto: Länsmuseet Gävleborg

I en av dessa situationer räknas dricks som lön för anställda, och arbetsgivaren ska pröjsa skatt och arbetsgivaravgifter och skicka in uppgifterna till din deklaration. När uppstår den situationen?

Fråga

Fråga

Fokuserade miner från deklarationskurs i Örebro 1959. En taxeringsman vägleder två damer så att allt blir rätt ifyllt på deklarationerna. Foto: Örebro Kuriren/Örebro läns museum

Vilken typ av dricks är en skattepliktig inkomst?

Fråga

Fråga

Gemytligt på ”Ambis” i Sundsvall 1968, då betalkort inte fanns och dricksen var lika oreglerad som trubadurens mustasch. Foto: Norrlandsbild/Sundsvalls museum

Gästerna dricksar med kortbetalning – men arbetsgivaren vill kvitta skulden till personalen genom att ni tar summan ur kontantkassan. Vad behöver chefen göra för att detta ska vara okej?

Fråga

En installation av ett okänt konstnärskollektiv, kanske restaurangarbetare vars arbetsgivare lagt beslag på drickspengarna? Foto: Mostphotos

Vi säger att arbetsgivaren behåller drickspengarna. Vad gäller då?

Fråga

Vad var det som fick de amerikanska gästerna att dricksa lite mer? Foto: Istockphoto

Vi avrundar med en skattefri fråga! En amerikansk studie visade att den genomsnittliga dricksprocenten ökade från 15 procent till 23 procent när serveringspersonalen gjorde en viss grej. Vadå?

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här