Nyheter Arbetsmiljö
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hotellens arbetsmiljö under lupp

Unga hotellanställda skadar sig betydligt oftare än unga i andra branscher. Och skadorna ökar. Nu har Arbetsmiljöverket i södra Sverige startat en specialgranskning av hotellens arbetsmiljö. Ett tiotal ärenden har redan lämnats till åklagare.

Publicerad 23 maj 2013

– Vi ser en tendens till att arbetsskadorna ökar i hotellbranschen. Dessutom tror vi att det finns ett mörkertal eftersom många inte anmäler sina skador. Det är ju en bransch med hög personalomsättning så många kanske väljer att sluta i stället, säger Pernilla Niia, sektionschef på Arbetsmiljöverket.  
Hon är en av de ansvariga för den stora arbetsmiljögranskning som just nu pågår i södra Sverige där sammanlagt 200 hotell ska inspekteras.

Redan nu är hälften av hotellen granskade. De vanligaste bristerna gäller det systematiska arbetsmiljöarbetet, men inspektörerna har även förbjudit en del farliga köksmaskiner. En annan allvarlig brist är att de allra flesta arbetsgivare inte vet att nattarbetande anställda har laglig rätt till regelbundna medicinska kontroller, säger Pernilla Niia.
– Det verkar vara helt okänt. Många står som frågetecken när vi frågar om detta.
Enligt arbetsmiljölagstiftningen måste Arbetsmiljöverket nu lämna dessa ärenden till åklagare för utredning. Redan har ett tiotal ärenden lämnats över, och fler kommer det att bli.
– Ja, definitivt. Sedan vet vi ju inte vad åklagaren väljer att göra. Men det är tråkigt när en hel bransch ligger helt fel på det viset.   

Även när det gäller kunskap om ergonomi finns det brister som måste rättas till. Problemet är extra allvarligt hos yrkesgrupper med tunga arbetsuppgifter, så som städare och diskare. Pernilla Niia ser tecken på att anställda inte orkar jobba kvar i dessa yrken under hela sitt arbetsliv.
– Vi ser nästan aldrig servitriser och städare som är över 60. Det är inte en bra arbetsmiljö att vara i om man ska orka jobba tills vi blir äldre, som vi pratar om att vi ska göra för att klara välfärden. Vi kan inte ha branscher där man måste vara ung för att orka jobba.

I september ska inspektionerna vara klara. Resultatet ska sedan sammanställas till en rapport. Förhoppningen är att insatsen ska öka kunskaperna kring arbetsmiljö hos båda anställda och arbetsgivare.
– Det är branschen som måste jobba vidare och sprida kunskaper till varandra. Vi som tillsynsmyndighet kan inte inspektera alla företag.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här