Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hotellägare friad i mål om etnisk diskriminering

Det var inte etnisk diskriminering när hotellchefen vägrade anställa mörkhyade Linda Gennvi Clauss. Arbetsdomstolen anser att chefens agerande hade andra orsaker.

Publicerad 26 april 2002

I augusti 1998 sökte Linda Gennvi jobb som receptionist på ett hotell i Halmstad. Hon hade tidigare arbetat på Lion Ferry och är medlem i Seko. Linda anser att hon inte fick jobbet för sin mörka hudfärg och polisanmälde hotellet.
Tingsrätten ansåg inte att det rörde sig om diskriminering och Seko drev ärendet till Arbetsdomstolen. De gör nu samma bedömning.
– Domen gör att det känns omöjligt att få någon fälld för diskriminering, säger Annett Olofsson, jurist på LO-TCO rättsskydd, till Hallandsposten.
Enligt AD hade den som fick jobbet bättre meriter.

Därför reserverade sig två ledamöter
Två av de sju ledamöterna reserverade sig mot beslutet.
Det gjorde de då hotellägaren i tidigt i förhandlingan medgett att Linda och den som fick jobbet hade likvärdiga meriter. Desstom hade ägaren efter intervjun fällt en kommentar till en annan person om att Linda var ?så mörk? och att hon hade bättre chans att få jobb i London, eftersom "man är mer blandade" där.
– Ska man försöka hitta någon liten ljusglimt så är det väl just att AD för första gången var oenig när den avslog ett diskrimineringsärende, säger Annett Olofsson.
Av domen framgår också att Linda, förutom sina egna rättegångskostnader, ska stå för de 50 000 kronor som målet kostat hotellägaren.
– Som tur är var Linda med i facket så det kostar henne inte ett öre personligen. Det står vi för, säger Annett Olofsson.

Läs mer:
Sekomagasinet: Seko förlorade mål om etnisk diskriminering
Hallandsposten: Oenig dom friar hotellägare

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här