Obetalda löner, hot och utdragna förhandlingar. HRF har drivit flera ärenden mot sportbarer som drivs av en krögare från Örebro. Nu stämmer HRF ännu en sportbar som krögaren står bakom.
De senaste åren har anställda på sportbarer på flera orter i Mellansverige drabbats av obetalda löner, utdragna förhandlingar och hot när de kontaktat facket.
Gemensam nämnare: en krögare från Örebro.
– Det här är en härva som heter duga, säger Charlotte Andersson, ombudsman på HRF avdelning Mälardalen.
För tre år sedan blev hon kontaktad av bolaget som äger varumärket O’Learys.
– De sa att om du får in något ärende om O’Learys i Örebro så får du gärna höra av dig för vi har lite problem med dem, säger hon.
Utebliven lön och hot i Örebro
Det gick knappt ett år innan hon fick in det första ärendet om en medlem som inte hade fått ut sin lön.
– Ägaren hade sagt att de måste prioritera att betala elräkningen eftersom elpriserna var så höga, säger Charlotte Andersson.
Hon skickade lönekrav och försökte få till en lokal förhandling.
Men arbetsgivaren dök inte upp utan bollade över frågan till Visita.
Eftersom arbetsgivarorganisationen inte fick in några underlag hade de svårt att förhandla.
– Det drog ut på tiden. Sedan sa vår medlem att han inte ville längre. Familjen som ägde restaurangen driver flera ställen i Örebro och har ett stort kontaktnät. Så medlemmen var rädd att om han fortsatte att driva det här så skulle han inte få något nytt jobb.
Blev han hotad?
– Ja. Han sa också att han hade fått höra att ”kontaktar du den där fittan till ombudsman på Hotell- och restaurangfacket igen så skär jag huvudet av dig”.
Flera drabbade i Stockholm
Samma höst hörde flera medlemmar av sig till HRF:s Stockholmsavdelning för att de inte hade fått sina löner på O’Learys i Liljeholmen.
– Det var många drabbade, men vi kunde inte företräda alla för en del hade precis gått med i facket och andra kontaktade oss när lönerna redan var preskriberade, säger Viktoria Melin, kassör för HRF Stockholm-Gotland.
En av firmatecknarna bakom sportbaren i Liljeholmen var syster till krögaren i Örebro. De anställda menade att det i praktiken var han som var deras chef.
– Varje gång vi skickade en lönefordran var det han som svarade med ett väldigt otrevligt mejl där han bestred allt i sin helhet och skrev olika varianter av att vi kunde stoppa upp det där någonstans och ägna oss åt något annat för vi var ”sådana jävla parasiter”.
Allt eftersom lönerna förföll till betalning fick HRF skicka nya lönekrav och påkalla nya förhandlingar.
Ibland dök han upp på en digital förhandling, men oftast ställde han in. Han hade så mycket undanflykter.
Viktoria Melin
– Vi höll på med det här hela vintern. Ibland dök han upp på en digital förhandling, men oftast ställde han in. Han hade så mycket undanflykter.
Efter ett tag var det någon av de anställda som fick sin lön, men ingen av dem som hade varit i kontakt med facket.
– Det var väldigt utstuderat. Jag tyckte otroligt synd om medlemmarna som hamnade i kläm. De fick ingen lön, men de var inte uppsagda så de kunde inte få a-kassa, säger Viktoria Melin.
Till slut gick det inte att komma vidare. I samband med att bolaget försattes i konkurs i början av 2023 lämnade hon över ärendet till HRF centralt.
Samtidigt var det två medlemmar som inte hade fått lön på O’Learys i Falun. Det visade sig snart att det var krögaren från Örebro som låg bakom även den baren.
Bolaget som äger varumärket O’Learys sa upp avtalen med franchisetagarna och under 2023 gick även sportbarerna i Falun och Örebro i konkurs med stora skulder.
Fick delar av lönen – till slut
Efter en långdragen tvist med konkursförvaltaren har medlemmarna på O’Learys i Liljeholmen nyligen fått ersättning för en del av lönen.
Att det tog så lång tid beror på att krögaren inte alls var behjälplig.
Emil Bäckström
– Det har de väntat på sedan hösten 2022. Att det tog så lång tid beror på att krögaren inte alls var behjälplig. Det är svårt för konkursförvaltaren att fatta beslut om man inte har korrekta underlag, säger Emil Bäckström, central ombudsman på HRF.
– Men vi hade underlag som styrkte vad vi yrkade på, så alla fick semesterersättning från början. Att lönerna dröjde berodde på att konkursförvaltaren hävdade att de var preskriberade.
Sedan dess har vi argumenterat om huruvida de har rätt till ersättning enligt förmånsrättslagen, och nu i oktober kom beslutet att de fick sina pengar.
Viktoria Melin är glad över att medlemmarna fick rätt till slut.
– Det var för att vi drev processen hela vägen och protokollförde allt så att vi kunde visa att vi höll alla tidsfrister.
– Samtidigt har det gått lång tid för medlemmarna som behövde sina pengar där och då. Och det är många som inte har fått pengar för att de inte var medlemmar eller inte kontaktade oss.
Mönstret upprepas – i Karlskoga
Härvan tar inte slut här.
Lokaltidningen KT-Kuriren har det senaste året granskat O’Learys i Karlskoga.
Tidigt i granskningen dök krögaren från Örebro upp i olika utredningar kopplade till sportbaren som nu har bytt namn till Striker.
Enligt tidningen misstänks han i Karlskoga kommuns utredning om utskänkningstillstånd för att vara delaktig i bulvanverksamhet och för att ha skulder på många miljoner kronor till Skatteverket, leverantörer och anställda.
Även om krögaren inte står som firmatecknare ska han också ligga bakom ett antal andra restauranger i Örebro där de anställda inte har fått ut sina löner.
Till KT-Kuriren säger en tidigare anställd på en restaurang som drevs av krögaren och hans föräldrar, att de kom med olika ursäkter – alltifrån pandemi till krig.
När hon konfronterade krögaren på telefon skrek han åt henne och kallade henne för ”hora och jävla luder”.
Ännu en medlem utan lön
I slutet av sommaren blev Charlotte Andersson kontaktad av en medlem som jobbat på Striker i Karlskoga.
– Han sa upp sig i våras. Då hade han kommit överens med arbetsgivaren om att de skulle dela upp utbetalningen av hans slutlön och semesterersättning. Det handlar om runt 45 000 kronor, men han har hittills bara fått 3 000, säger Charlotte Andersson.
Hon påkallade förhandling.
Men kvällen före förhandlingen ringde arbetsgivaren till Visitas jour och bad dem att ta över.
– Men de fick inga underlag, så jag fick skicka över allt jag hade till dem. Efter en månad, när Visita fortfarande inte hade fått tag på bolaget, tröttnade jag och skickade upp ärendet centralt, säger Charlotte Andersson.
När Emil Bäckström påkallade central förhandling gick arbetsgivaren ur Visita.
– Nu har jag skickat över ärendet till Rättsskyddet för att stämma arbetsgivaren för brott mot semesterlagen och kollektivavtalet, säger han.
Fortsätter öppna sportbarer
Emil Bäckström tror inte att de har sett slutet på den här historien.
Striker finns redan i Karlskoga, Örebro och Örnsköldsvik och enligt hemsidan har de planer på att öppna sportbarer i sex andra städer under nästa år.
– Även om det står ett annat namn på pappret så är det sannolikt samma kille som står bakom dem. Jag tror att vi kommer att stöta på honom fler gånger.
Hotellrevyn har sökt krögaren för en kommentar.
Vet du mer?
Kontakta Hotellrevyns reporter Pernilla Ahlsén på pernilla.ahlsen@hotellrevyn.se eller 08-588 098 25.