Nyheter lönekrav

Sportbarer har inte betalat lön

På tre sportbarer med samma ägare har de anställda inte fått lön sedan september. Nu har O’Learys brutit med franchisetagaren, samtidigt som HRF kräver ersättning för utebliven lön för sina medlemmar på två av restaurangerna.

Publicerad 10 februari 2023 Kommentera
Sportbarer har inte betalat lön
Anställda på tre restauranger med samma ägare har varit utan lön under hösten. Nu jagas ägarna från flera håll. Foto: Mostphotos, Colourbox

Det är tidigare O’Learys-restauranger i Örebro, Falun och Liljeholmen i Stockholm som har skulder till såväl fastighetsägare som leverantörer och anställda. Hittills har ägarna bestridit alla krav, vilket lett till en rad stämningar till domstol.

Även O’Learys moderbolag, Social Eatertainment Group, har försökt begära franchisebolagen i konkurs. Linda Eriksson, kommersiell chef på O’Learys Trademark/Social Eatertainment Group, skriver i ett mejl:
”Det stämmer, men vi kan inte gå in på några detaljer. Det är dock så klart väldigt bekymmersamt att de drivit verksamhet under vårt varumärke olovligen sedan september 2022. Vi fortsätter att driva denna process framåt men kan inte gå in i detalj på hur. Vi gör dock allt vi kan för att skydda varumärket, övriga kedjan och våra leverantörer och partners”.

Vårt nästa steg blir ju att stämma i domstolEmil Bäckström, HRF-ombudsman

Emil Bäckström. Foto: Madeleine Andersson

Hotell- och restaurangfacket företräder sex medlemmar som saknar lön för upp till fyra månader.
– Sedan är det ett gäng som blivit medlemmar som vi inte kan företräda för att de inte varit medlemmar tillräckligt länge. Men vi ger dem hjälp till självhjälp så att säga, berättar Emil Bäckström, central ombudsman på HRF.

Hittills har företagets representant bestridit alla lönekrav som förbundet och de anställda kommit med.
– Det är deras sätt att förhala, men jag begriper inte varför.

HRF har också genomfört centrala förhandlingar med Visita om lönekraven. Utan framgång.
– Vårt nästa steg blir ju att stämma i domstol, säger Emil Bäckström.

Det pågår flera rättsliga processer mot de personer som står bakom restaurangbolagen. I dag, fredag, ska Falu tingsrätt pröva en begäran om konkurs mot ett av dem. Där är det hyresvärden som begärt företaget i konkurs.

Hotellrevyn har sökt ägarna bakom bolagen.