Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hörselskyddsnivåer på 4 av 5 restauranger

En torsdagskväll var Hotell- och restaurangfackets skyddsombud ute på 15 restauranger i Stockholm för att testa sin nya decibelmätare. Det visade sig att bara tre av arbetsplatserna hade ljudnivåer helt under gränsvärdet 85 decibel.

Publicerad 10 april 2006

– Vi ville få lite snitt på hur det såg ut och lära oss att mäta med ljudmätaren. Nästa gång slår vi larm, säger Åke Leo, regionalt skyddsombud i Stockholm.
På 12 av 15 krogar förekom ljudnivåer över 85 decibel. Det motsvarar volymen som många anställda inom tillverkningsindustrin utsätts för. Det är också gränsvärdet för när arbetsmiljölagen kräver att personal ska använda hörselskydd.

Åke Leo och Kent Runbom kontaktade Arbetsmiljöverket innan, och ska även skicka in resultatet till dem.
– De är väldigt intresserade, de tyckte att det var en bra grej. Vi fick lite tips på hur vi skulle mäta.
Många gäster tyckte också att det var bra att de var ute och mätte ljudet.
– De kom fram och tipsade om var vi skulle gå och att vi skulle gå ut senare.

Skyddsombuden började sin runda redan 20.00, men tror på att lägga framtida besök några timmar senare på kvällen. De avslutade på Stureplan vid tvåtiden på natten och det var då de högsta ljudnivåerna uppmättes.

På Kharmas dansgolv visade mätaren 105 decibel och i nedre baren på Blue Moon Bar var volymen 107 decibel. Som jämförelse kan man ta en motorsåg eller sirén, som har en ljudstyrka runt 110 decibel.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.