Trenden att allt fler unga vill gå hotell- och turismprogrammet ser ut att hålla i sig även i år. Störst är intresset bland tjejer. Men det kan vara på väg att ändras.

Antalet sökande till hotell- och turismprogrammet har ökat från 557 till 1 418 på tre år. Det rapporterar Besöksliv.
En rundringning till några av landets gymnasieskolor visar att trenden ser ut att hålla i sig även inför nästa läsår.
– Vi har inte fått in alla ansökningar än, men de siffror vi har hittills visar att det är lika högt söktryck som förra året, säger Marcus Hallgren, rektor på Tranellska gymnasiet i Västerås.
Tranellska har 24 platser per årskurs på hotell- och turismprogrammet, men förra året var det så många som sökte att de valde att ta in 30 elever.

– Vi ska inte stå i vägen om man verkligen vill gå hos oss. Då hittar vi lösningar för att kunna ta emot fler, säger Marcus Hallgren.
Dipp under pandemin
Anna Ejderkrans och Mona Friedman är yrkeslärare på hotell- och turismprogrammet på Stockholms hotell- och restaurangskola.
De säger att söktrycket börjar närma sig hur det var före pandemin.
– Under pandemin störtdök ansökningarna. 2021 var det så illa att vi inte ens kunde fylla en klass. Men sedan har det varit fler och fler sökande för varje år, säger Mona Friedman.
– I höstas hade vi till och med en reservlista. Det är verkligen en stor skillnad och det ser ut att bli så i år också.
Vi får fler elever som har hotell och turism som sitt förstahandsval.
Marcus Hallgren
De Hotellrevyn pratar med upplever också att eleverna som söker är mer motiverade nu och stannar kvar på programmet i högre utsträckning.
Hittills är det bara en i ettan som har hoppat av på Tranellska.
– Vi får fler elever som har hotell och turism som sitt förstahandsval. Det är väldigt positivt, säger Marcus Hallgren.
Framtidsyrken lockar
Antalet sökande till restaurang- och livsmedelsprogrammet har också ökat i hela landet, från 1 221 till 1 567 på tre år.
Jag tror att många lockas av att det är lätt att få jobb.
Anna Ejderkrans
En anledning till ökningen kan vara att det har skrivits mycket i media om personalbristen i branschen, eftersom många sökte sig till andra yrken under pandemin.
– Jag tror att många lockas av att det är lätt att få jobb inom hotell och restaurang. De ser det som ett framtidsyrke, säger Anna Ejderkrans.

Att även yrkesprogram ger högskolebehörighet sedan två år tillbaka kan också påverka.
– Det gör att fler vågar välja ett yrkesprogram. I dag är det dessutom betydligt lättare att få jobb efter gymnasiet om du har gått ett yrkesprogram än om du har gått ett rent teoretiskt program, säger Mona Friedman.
Marcus Hallgren lyfter fram ännu en anledning till att yrkena inom besöksnäringen har blivit mer attraktiva:
– Många arbetsgivare jobbar mer aktivt för att ta hand om och behålla sin personal i dag, säger han.
Tjejer i majoritet
Hotell- och turismprogrammet lockar framför allt tjejer. Enligt siffror från Skolverket är det 2 547 kvinnor och 521 män av totalt 3 068 elever som går programmet.
På Tranellska är könsfördelningen 53 tjejer och 14 killar.
– Här har skolorna en viktig uppgift att attrahera fler killar i framtiden, säger Marcus Hallgren.
Vi får in fler och fler killar för varje år.
Mona Friedman
Men lärarna på Stockholms hotell- och restaurangskola säger att könsfördelningen är på väg att jämnas ut.
– Vi ser till att vi har både tjejer och killar som representerar utbildningen på Öppet hus och vi får in fler och fler killar för varje år, säger Mona Friedman.