Alkohollagen, att blanda de klassiska drinkarna och hur man bemöter en överförfriskad gäst. Det får eleverna på Gutegymnasiet lära sig på skolans nya utbildning.
I trean kan eleverna på Gutegymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogram på Gotland välja att plugga till bartender. Det är en ny yrkesutgång på programmet. Tidigare har endast kursen Barkunskap erbjudits som individuellt val. Den har varit populär bland eleverna.
– Vi fick idén efter att ha pratat med branschen. De skriker efter folk som vill jobba. Det är brist på personal i alla ändar, säger läraren Ulrika Brorson.
Samtidigt har friskolan sett ett sjunkande antal sökande till yrkesprogrammet. Kanske det här skulle kunna vara ett sätt att locka fler?
– Som utbildningsansvarig på en liten gymnasieskola känns det kul att bredda och ge utbildning till något som har bra arbetsmöjligheter året runt, både nationellt och internationellt, säger Jesper Hedlund, biträdande rektor och studie- och yrkesvägledare.
Valet sker i trean, då flera elever hunnit fylla 18 år och nått en viss mognad, säger Jesper Hedlund. Men redan i ettan lär sig alla elever om alkohollagen. De som sedan väljer yrkesutgången Bartender får fördjupande kunskaper i dryckeskunskap. I skolans metodbar lär de sig bland annat att blanda klassiska drinkar som Dry Martini och Margarita.
– Vi jobbar mycket med luktsinnet, då mycket av upplevelsen sitter i näsan. Men de måste smaka också för att bygga upp en smakbild. De smakar med ett sugrör och får upp bara några milliliter alkohol, säger Ulrika Brorson.
Alkohollagen om åldersgränser
- Alkoholdrycker får inte säljas eller lämnas ut till personer som inte fyllt 20 år. Man får heller inte ge bort, låna ut eller bjuda någon under 20 år på alkohol. För folköl är åldersgränsen dock 18 år.
- 18-årsgränsen gäller även vid servering av alkoholhaltiga drycker.
- Under ordnade omständigheter och på samma plats är det tillåtet att bjuda en yngre person på en mindre mängd alkoholdryck.
Men det handlar inte bara om alkohol. Även drycker som kaffe, te och choklad ingår i utbildningen, liksom alkoholfria drinkar. Eleverna får också lära sig bemötande, vad de kan använda om gästen till exempel önskar en söt drink, eller hur de kan hantera en överförfriskad gäst.
– Gruppen som jag har nu är väldigt intresserad. De har lärt sig mer än jag trodde att de skulle. Jag tänkte till exempel att jag skulle behöva banka in de här årgångarna på konjak och så vidare. Men nej. Jag är imponerad av dem, säger Ulrika Brorson.
Hon hoppas att deras nya utbildning kommer få fler att hitta hem i yrket.
– Hade min kropp hållit så hade jag jobbat kvar i branschen. Jag älskar det. Det händer nytt hela tiden. Man måste hänga med. För mig var det ett drömyrke. Vi vill att fler ungdomar ska få chansen att känna branschens tempo, säger Ulrika Brorson.