Nyheter snabbspår

Snabbspår ska lösa personalbrist i norr

En ny snabbutbildning ska fixa fler kollegor på Norrbottens restauranger i sommar.

Publicerad 8 februari 2022
Snabbspår ska lösa personalbrist i norr
På tolv veckor ska 40 arbetssökande bli köksassistenter och serveringspersonal redo för sommarjobb på Norrbottens restauranger. Foto: Istockphoto

Haparanda stadshotells vd Susanne Wallin beskriver våren 2021 som sömnlös. Med restriktionernas vara eller icke vara som en kniv mot strupen behövde hon ändå förbereda bemanningen inför sommaren, hotellets högsäsong.

– Jag ringde runt till tidigare anställda och sa att jag jättegärna vill ha dem i sommar, men jag kan inte säga när vi öppnar eller hur mycket de får jobba och att vi måste vänta med att skriva kontrakt. Vem tackar ja till något sådant?

Susanne Wallin. Foto: Marica Rosengard

Men alla tackade ja. Susanne Wallin lade ett passtjockt och förhoppningsfullt schema. Måndagen efter midsommar släppte restriktionerna och gästerna kom.

– Trots det tjocka schemat räckte personalen inte till. De var helt slut efteråt. Det var en jäkla tur att jag pratat med dem tidigt och att de gått med på kort framförhållning. Hade vi inte vågat chansa med det och i stället väntat med att rekrytera till sommaren, då hade vi riktigt suttit i skiten.

Den här sommaren önskar Susanne Wallin lite bättre framförhållning. När hon fick höra talas om förslaget om en snabbspårsutbildning till köksassistent och serveringspersonal i Norrbotten var det självklart för Haparanda stadshotell att haka på.

Det är Arbetsförmedlingen, Utbildning Nord och restaurangbranschen i regionen som står bakom initiativet, där man samarbetar med nio restauranger.

De får en bas att stå på för att fortsätta att utvecklas hos arbetsgivarenLena Remahl, Arbetsförmedlingen

Lena Remahl. Foto: Pressbild

Arbetsförmedlaren Lena Remahl hoppas att den 12 veckor långa utbildningen ska locka dem som inte vågar satsa på en längre utbildning till ett jobb i en bransch som drabbats hårt av pandemin.

– Det är en win-winsituation där tillgänglig kompetens får smaka på ett yrke hos en arbetsgivare som är engagerad och vill lära mer. Snabbspåret gör inga färdiga kockar och servitörer. Men de får en bas att stå på för att fortsätta att utvecklas hos arbetsgivaren, säger hon.

Om snabbutbildningen

Taggad på att bli köksassistent eller servitör? Det här behöver du veta om projektet.

  • Den som är inskriven på Arbetsförmedlingen kan söka utbildningen, som startar 28 februari. 
  • 40 personer kan antas till utbildningen.
  • Arbetsförmedlingen och företagarna samarbetar i urvalsprocessen.
  • Utbildningen är totalt 12 veckor lång. Halva utbildningen sker på skolan och halva på restaurangen. 
  • Folk från hela landet får söka. Men bor du inte redan i Norrbotten måste du vara beredd att flytta. Det finns möjlighet till boende hos Utbildning Nord i Övertorneå. 
  • Under studietiden får du samma ersättning som när du är arbetslös. Det finns också möjlighet till traktamente vid en eventuell boendekostnad.

Den 10 februari hålls en digital informationsträff. Anmälan till den görs här: 

Alla restaurangerna i projektet har kollektivavtal.

– I rekryteringsutbildningskonceptet finns inget krav på kollektivavtal, däremot har vi samråd med fackförbunden och gör en arbetsgivarkontroll inför den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen. De nio krögare vi samarbetar med här är alla etablerade varumärken, säger Lena Remahl.

Hon säger att det är ett stort engagemang från företagarna. En av dem har till exempel erbjudit sig att hålla en inspirationsföreläsning på skolan.

– Jag önskar att det här konceptet att samarbeta med krögare och utbildningsleverantörer sprider sig. Då skulle restaurangbranschen snabbt lösa sitt rekryteringsbehov och våra arbetssökande komma ut i arbete, säger Lena Remahl.

Haparanda stadshotell ska ta emot totalt fyra elever. Två köksassistenter och två till serveringen.

– Helst skulle vi vilja ta emot dubbelt så många, men det är inte möjligt. Dels för att det är många restauranger som är med i detta, dels för att vi vill kunna ge rätt förutsättningar för lärandet. Det här är en stor investering för oss. Vi vill att det här ska leda till mer än ett sommarjobb. Vi hoppas på en långsiktig lösning, säger Susanne Wallin.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här