Nyheter tävling

Han ska servera hem segern

I januari är det dags för Yrkes-EM för unga i Graz, Österrike. Ny i yrkeslandslaget är Noah Karlsson som ska representera Sverige i servering.

Publicerad 2 oktober 2020
Han ska servera hem segern
Noah Karlsson ska servera i Yrkes-EM i januari. Foto: Yrkeslandslaget.

Hur kommer det sig?
– Jag var med och tävlade i SM för gymnasielever förra året. Jag och en klasskamrat kom tvåa. Sedan fick jag ett samtal från coachen i serveringsdelen i yrkeslandslaget som frågade om jag var sugen på att representera Sverige i Euroskills. Jag tackade ja, det känns kul att få tävla internationellt.

Hur tränar du?
– Jag har precis flyttat upp till Stockholm från Skåne, men jag träffar min coach i Lund regelbundet. Vi har lagt upp en träningsplan. Det är mycket teori och viner man ska kunna, servettvikningar, tranchering, flambering. Det är den gamla typen av servering som man inte ser så ofta på restauranger i dag. Just nu gör jag praktik på Aloë i Älvsjö som har två stjärnor i Guide Michelin. Det är väldigt bra träning inför tävlingen.

Fakta: Euroskills

I Euroskills, eller Yrkes-EM, tävlar unga från hela Europa i yrkeskunskap. Tävlingen arrangeras vartannat år och unga upp till 25 år får ställa upp. Nästa Yrkes-EM anordnas i Graz i Österrike, 6-10 januari 2021.I branschens yrken deltar Noah Karlsson, servering, och Elias Larsson, hotellreception. 

Vilka är dina starka sidor?
– Jag är ganska mångsidig. Jag känner mig också ganska säker på tranchering, filéring och flambering. Jag lever ju på att servera, det är ju det jag gör till vardags.

Vad har du för knep för att få gästen att trivas?
– Jag vill att de ska känna sig hemma och att de ska känna sig sedda. Det är A och O i servering. De ska känna det som att de sitter hemma med sina vänner och inte behöver göra något. Så fort de har lite dricka kvar ska de inte ens behöva kolla på mig, jag ska ha stenkoll på dem. All uppmärksamhet ska vara på dem.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här