Nyheter

Hallå där, Signe Åberg

Signe Åberg går andra året på Stockholms hotell- och restaurangskola och utsågs i torsdags till Årets Commis under Årets kock-tävlingen.

Publicerad 15 februari 2016
Hallå där, Signe Åberg
Signe Åberg, Årets commis 2016. Foto: Per-Erik Berglund

Hur kändes det?
– Jag blev jätteförvånad. De hade sagt på morgonen att det skulle finnas ett sådant pris, men jag tänkte inte alls på det. Det var jättekul.

Hur kom det sig att du var med i Årets kock som commis?
– Min skola var värd för kvalet och då var jag med som commis. Sedan fick man anmäla sig om man ville vara med i finalen och då gjorde jag det och blev uttagen.

Fakta: Commis de cuisine

Ordet commis, eller commis de cuisine, är franska och betyder på ett ungefär kockbiträde eller kockassistent. En commis är ofta en kock under utbildning eller upplärning. Under Årets kock-finalerna har varje tävlande en commis till sin tjänst.

Hur var själva tävlingen?
– Det var spännande och nervöst. Man blir väldigt taggad. Finalisterna är väldigt förberedda så det går ju bra. Jag tävlade med Jonathan Kasche och han hade förberett väldigt mycket för mig.

Priset är en veckas praktik på Oaxen krog och slip i Stockholm. Vad vill du själv jobba med för sorts kök?
– Jag vill jobba på stjärnkrog. Jag har inget exakt drömställe, men jag gillar modern matlagning. Just nu jobbar jag i kallkök för att jag tycker att det är roligast. Varmkök är kul när det är på en högre nivå, för då är det mer pill. Jag vill liksom inte stå och steka hamburgare.