Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Shadé Jalali

Shadé Jalali har tillsammans med Mats Wingborg skrivit boken "Stoppa skitlivet", om hur osäkra anställningar kan minskas.

Publicerad 14 november 2013
inlinebild
Shadé Jalali föreslår strategier för att minska otrygga anställningar. Foto: Arenagruppen

Vilka är era viktigaste förslag?
– Vi vill egentligen inte rangordna förslagen eftersom det viktigaste är att ta ett samlat grepp. Men vi vill bland annat ha en lagändring så att det efter två år blir ett stopp för visstidsanställningar hos samma arbetsgivare. Vi vill att kraven för att få f-skatt ska skärpas så att man måste ha minst två olika uppdragsgivare. Företag som har permanenta behov av arbetskraft ska inte kunna lösa det genom bemanningsföretag. Framför allt är det viktigt att få ner arbetslösheten så att det inte blir så hård konkurrens om jobb att folk tar vad som helst.

Var ligger ansvaret för att få till denna förändring?
– Hos parterna på arbetsmarknaden, och politikerna. Vi har förslag som handlar både om förstärkning av kollektivavtalen och av lagen.

Ni talar om att det behövs branschspecifika åtgärder, vad skulle behövas för hotell- och restaurangbranschens del?
– HRF har ju liknande problem som handeln, med hög andel otrygga jobb och mycket deltid.  Vi tror på samarbete mellan facken. Arbetsgivarna är de som sätter dagordningen i kollektivavtalsförhandlingarna, men de är inte så villiga att förändra. 

Vad händer om man inte stoppar de osäkra anställningarna?
– Det finns en tydlig koppling mellan otrygga jobb och ohälsa. Många som har tidsbegränsade jobb och drabbas av ohälsa är unga. Kopplar man det till den demografiska utvecklingen så blir det i framtiden ännu färre som ska försörja dem som är äldre.

Om rapporten

”Stoppa skitlivet” är den tredje delen i projektet ”Otrygga anlitandeformer” som drivs av Arena Idé, Arenagruppens tankesmedja.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här