Nyheter SEMMELRUSCH

Hallå där, Mariette Singh

På Olof Viktors i Glemminge har 700 kalljästa bullar förvandlats till semlor. Mariette Singh räknar med kö.

Publicerad 5 mars 2019
Hallå där, Mariette Singh
En bråkdel av Olof Viktors semlor. Det blir en intensiv dag för Mariette Singh och hennes jobbarkompisar. Foto: @olofviktorsiglemminge/Instagram, Daniel Nilsson

Hur mycket semlor går det åt under fettisdagen?
– Vi gör 700 stycken, 500 som ska säljas här i Glemminge och 200 som skickas ut till företag som bjuder sina anställda. I vanliga fall gör vi ungefär 100 en vardag och lite fler på helgen.

Hur förberedde ni?
– Till en så här stor dag var det en hel del förberedelser. Bullarna stod och kalljäste sedan i går. Mandelmassan som görs på grovhackad mandel var klar. Grädden vispades på morgonen. Vid 01:30 började den första bagaren. Själv står jag i butiken. Det brukar bli kö, en del åker långt för att komma hit och köpa sina semlor.

Mer om semlor

Fettisdagen betyder fet tisdag. Det är en dag då man enligt kristen tradition ska förbereda sig inför den 40 dagar långa fastan genom att äta rejält. Fettisdagen infaller 47 dagar före påsk.

Längre tillbaka i tiden var det inte tillåtet att sälja semlor hur tidigt som helst, 1952 fick några bagare i Malmö böter för att ha sålt dem redan i januari.

 

När började ni med semlor?
– Vi smög i gång den 26 december. Det var många som längtat och blev glada medan andra tyckte att det var alldeles för tidigt. De senaste två veckorna har det nästan bara varit semlor som folk frågat efter. Om några veckor när folk verkar nöjda slutar vi med dem. Men vi har faktiskt en midsommarsemla också, det är själva bullen som vi fyller med vaniljkräm, färska jordgubbar och vispgrädde.

 

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här