Nyheter

Hallå där, Jenny Bengtsson

Jenny Bengtsson är ordförande i Hotell- och restaurangfackets avdelning Stockholm-Gotland och ledamot i förbundsstyrelsen. Snart blir hon också riksdagsledamot, som tillfällig ersättare för vänsterpartisten Ali Esbati.

Publicerad 12 maj 2016
Hallå där, Jenny Bengtsson
Jenny Bengtsson hoppar in som ersättare i riksdagen i en månad. Foto: Anna Simonsson
HRF:aren Jenny Bengtsson blir riksdagsledamot för Vänsterpartiet i en månad.
HRF:aren Jenny Bengtsson blir riksdagsledamot för (V) i en månad.

Vad tänkte du när du fick veta det här?
– Jag blev chockad. Först och främst är det förstås jättetråkigt att en av mina politiska förebilder, Ali Esbati, är sjukskriven. Men samtidigt är det jättekul att få erfarenhet av att sitta i riksdagen. Annars var en av de första grejerna jag tänkte, att jag har skänkt bort alla mina kavajer. Så i dag har jag varit och köpt en ny!

Du har haft platsen som första ersättare sedan valet – var du inte lite förberedd?
– Då var det en helt annan sak, jag var så inne i det politiska arbetet och var beredd på att jag kanske skulle kunna få en riksdagsplats. Nu hade jag ingen aning. Jag gick upp som vanligt i morse, drack mitt kaffe och förberedde en förhandling jag ska ha på min arbetsplats, Casino Cosmopol, när jag blev uppringd.

Är det någon politisk fråga som är särskilt viktig just nu?
– Asylpolitiken. Jag vet inte om jag kommer att hinna vara med och rösta emot den inhumana flyktingpolitiken som regeringen driver. Men om det är någon politisk insats jag ska göra, som inte har koppling till arbetsmarknaden, så är det att rösta emot regeringen i den frågan. Den handlar om vilken sorts människor vi vill vara.

Hur gör du med dina fackliga uppdrag under den här tiden?
– Jag har alltid sagt att det är facket först för mig, allt annat kommer i andra hand. Men det här uppdraget är bara en månad, så jag lämnar över en del till vice ordförande i avdelningsstyrelsen. Och i förbundsstyrelsen missar jag ett möte.