Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Jeannette Runold

Ernst Davidsons Stiftelse delar ut pengar till före detta restauranganställda som har det svårt ekonomiskt. Jeannette Runold i styrelsen efterlyser fler sökande.

Publicerad 17 juni 2013
inlinebild
Jeannette Runold vill att fler ska använda sig av fonden. Foto: Privat

Hur kommer det sig att ni delar ut bidrag?
– Pengarna testamenterades av Ernst Davidson, son till Wilhelm Davidson som öppnade restaurang Hasselbacken i Stockholm i mitten av 1800-talet. Han arbetade inom restaurangbranschen i hela sitt liv och hade sett att folk slet ut sig i restaurangbranschen när det varken fanns ATP eller folkpension.

Vilka kan få pengar?

– Bidraget är tänkt som ett stöd för ålderdomen. Det kan även gå till någon som inte kan arbeta längre, som till exempel är sjukpensionär.  Man får inte ha en årsinkomst som överstiger 170 000 inklusive bidrag och inga tillgångar i bostäder eller kapital. Vi delar årligen ut cirka 300 000 kronor till ungefär tjugo personer som har arbetat inom branschen. Det blir kanske 15 000 kronor var, som delas ut före midsommar och jul.

Vilken är din egen koppling till restaurangvärlden?
– Wilhelm Davidson var min morfars morfar. Min mamma bodde i villan bredvid Hasselbacken. Vi är två släktingar i stiftelsens styrelse, plus en representant för branschen, från Visita.

Vad tror du Ernst Davidson skulle ha tyckt om dagens restaurangarbetsmiljö?
– Kanske att det inte är så tungt, jag tänker på de gamla spisarna som man behövde elda i. Men samtidigt är det nog färre anställda idag, så det kan vara stressigare på så sätt.

Så söker du pengar

Stiftelsen förvaltas av SE-bankens stiftelseavdelning, och söks via en särskild blankett som ska vara inne i mars. Mer information: 08-763 72 20.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här